ARHIVA MARTINA LUTHERA KINGA PRIJE PRODAJE NA UVIDU JAVNOSTI

Golema arhiva američkog crnačkog borca za građanska prava Martina Luthera Kinga našla se izložena u aukcijskoj kući Sotheby's prije nego se sljedeći mjesec jednom jedinom vlasniku proda cjelokupna građa koja sadrži preko 7.000 predmeta.

Do sada je cijela arhiva M. L. Kinga, prikupljena u razdoblju između 1946. i 1968. godine, bila pohranjenja u njegovom domu u Atlanti u saveznoj američkoj državi Georgiji.

Prodaja cijelokupne arhive će se dogovoriti između zainteresiranih kupaca umjesto da se predmeti iz kolekcije prodaju na dražbi.

"Obitelji je vrlo važno da se arhiva sačuva u nekoj instituciji kako bi javnost i akademici njoj imali nesmetan pristup", kazao je potpredsjednik Sotheby's-a David Radden.

U kolekciji se nalaze i radna verzija slavnog govora "I Have a Dream" izrečenog prije 40 godina u Washingtonu, govor prigodom primanja Nobelove nagrade za mir 1964. godine kao i prijepiske s predsjednicima Richardom Nixonom, Dwightom D. Eisenhowerom i Johnom. F. Kennedyem.

Sačuvano je i pismo iz škole Lovett koja je odbila upisati Kingova sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pismo dramatično ilustrira utjecaj predrasuda i politike segregacije na Kingov obiteljski život", rekao je Radden.

Kutija s propovijedima sadrži oko 100 propovijedi, bilježaka i misli. Tu su i drugi spisi uključujući govore izrečene povodom pogreba mladih crnaca ubijenih tijekom borbe pokreta za građanska prava, kao i govor povodom Kennedyeva ubojstva.

"Gledali smo ga...kako pada poput golema cedra", napisao je tada Martin Luther King.

Nešto poput dnevnika, kolekcija sadrži i bilježnicu u kojoj je King zapisivao svoje misli tijekom utamničenja u Atlanti, nakon što je uhićen zbog organiziranja miroljubivog prosvjednog skupa.

Izložba će biti otvorena do 8. rujna.

(Hina) vk vk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara