ARHIVSKO VIJEĆE O ZGRADI HRVATSKOGA DRŽAVNOG ARHIVA

Nova zgrada Hrvatskoga državnog arhiva, jednog od četiriju kapitalnih objekata hrvatske kulture, do danas nije izgrađena, iako je odluka o tome donesena još 1972., rečeno je na današnjoj sjednici Arhivskog vijeća održanoj u Ministarstvu kulture.

Do sada su izgrađena tri objekta - Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Stalna izložba crkvene umjetnosti u benediktinskom samostanu u Zadru i Muzej hrvatskih arheloških spomenika u Splitu.

Članovi vijeća rekli su da bi Grad Zagreb iduće godine osigurao lokacije za zgrade Hrvatskog državnog arhiva i Državnog arhiva u Zagrebu i to u Novom Zagrebu u blizini budućeg Muzeja suvremene umjetnosti.

Nakon određivanja lokacije HDA, Arhivsko vijeće će Ministarstvu kulture predložiti da buduća vlada 2005. iz proračuna osigura sredstva za projektnu dokumentaciju.

Na sjednici je podržan zahtjev za utemeljenjem sabirnog centra Državnog arhiva u Rijeci i to u gradu Cresu za otoke Cres i Lošinj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po procjeni djelatnika Državnog arhiva u Rijeci, u tom sabirnom centru smjestilo bi se više od 5000 dužnih metara građe. Grad Cres, kako je izvijestio Državni arhiv u Rijeci, spreman je bez naknade prenijeti na Republiku Hrvatsku svoje vlasničko pravo na zgradu u Cresu u kojoj bi bila smještena arhivska građa.

Članovi vijeća predložili su sastanak predstavnika Ministarstva kulture, grada Cresa i Državnog arhiva u Rijeci zbog realizacije spomenutoga projekta.

Vijeće je odbilo prihvatiti inicijativu nekoliko talijanskih udruga, predvođenih rimskom udrugom Societa Dalmata di storia patria, da se pokrene znanstveni projekt istraživanja izvora za talijansku povijest u arhivima hrvatskoga priobalja te izradba vodiča informacija o toj građi.

Rečeno je da se zainteresirani iz tih udruga, u kojima je velik broj esula, mogu slobodno koristiti građom iz hrvatskih arhiva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara