ARKH: Nejednako trajanje civilne službe i vojnog roka je nepravedno

ANTIRATNA kampanja Hrvatske (ARKH) ocijenila je danas da je nejednako trajanje civilne službe od osam mjeseci i vojnog roka od šest mjeseci nepravedno prema obveznicima civilne službe.

U povodu sutrašnjeg Međunarodnog dana prigovora savjesti ARKH u današnjem priopćenju podsjeća kako je trebalo 13 godina da se u Hrvatskoj donese Zakon o civilnoj službi, iako je prigovor savjesti zagarantiran Ustavom iz 1990.

U ARKH ocjenjuju kako je izglasavanjem Zakona u veljači ove godine učinjen značajan korak prema poštivanju prava na prigovor savjest.

Kao jednu od najznačajnijih odredbi ističu što je civilna služba iz nadležnosti Ministarstva pravosuđa i Ministarstva obrane prešla u nadležnost Ministarstva rada i socijalne skrbi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitnim pomakom smatraju i što se civilna služba više ne regulira Zakonom o obrani, da se služba više ne odvija unutar vojarne kao i da više nije potrebno obrazlagati moralne ili vjerske razloge zbog kojih se ulaže prigovor savjesti.

Iako se donošenjem Zakona poboljšao status prigovarača savjesti, Zakon i dalje, po mišljenju ARKH, sadrži odredbe koje su diskriminacijske ili nepravedne. To je, među ostalim, nejednako trajanje civilne službe od osam mjeseci i vojnog roka od šest mjeseci, te nepostojanje garancije da će se obvezniku civilne službe isplaćivati naknade za troškove života.

Prema podacima ARKH lani je predano 8556 zahtjeva za civilnu službu, što je 42,7 posto od ukupnog broja vojnih obveznika po godini. U prva četiri mjeseca ove godine prigovor savjesti uložen je 2406 puta.

U povodu Međunarodnog dana prigovora savjesti ARKH je pokrenuo inicijativu da 15. svibanj bude neradni dan za sve obveznike civilne službe. Tvrde da je Ministarstvo rada i socijalne skrbi prihvatilo inicijativu i svim institucijama u kojima se služi civilni vojni rok predložilo da taj dan bude neradni za obveznike civilne službe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara