Arsen Bauk: Je li problem ćirilica u Vukovaru ili ćirilica u Hrvatskoj?

Arsen Bauk: Je li problem ćirilica u Vukovaru ili ćirilica u Hrvatskoj?

Foto: FAH

TEHNIČKI ministar uprave Arsen Bauk također je prokomentirao temu ćiriličnih ploča u Vukovaru koja ne prestaje dijeliti javnost i politički vrh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tvrdi da je pitanje ravnopravne uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine u Vukovaru važno, ali nije najvažnije političko pitanje te se zapitao je li u kojem drugom dijelu Hrvatske, osim Vukovara, stiglo vrijeme za ćirilicu. Pita se je li problem ćirilica u Vukovaru ili ćirilica u Hrvatskoj.

"Pitanje ravnopravne uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine u Vukovaru jest važno, ali nije najvažnije političko pitanje. Najvažnije je pitanje jesmo li za poštivanje zakona onda kad stupe na snagu ili onda "kad dođe vrijeme". Političku volju da je "vrijeme za nešto" lako se pretoči u zakone. Je li to vrijeme 1.1.2017., 1.1.2018., 1.1.2019. ili 1.1.2100. mogu odlučiti zastupnici u Saboru, ali nisu odlučili. Odlučili su prije 13 godina da je vrijeme, kao što su zastupnici odlučili da je "vrijeme" za premijera koji nije sudjelovao na izborima. Dakle, "vrijeme je" dok Sabor ne odluči drugačije. I svatko tko prisegne i preuzme odgovornost dužan je provoditi taj zakon čak i ako se s njime ne slaže, čak i ako misli "da nije vrijeme" ili predložiti njegovu promjenu. Međutim, ako već "nije vrijeme" za Vukovar, je li vrijeme za Plaški, Krnjak, Vojnić, Donji Lapac, Vrhovine, Udbinu, Šodolovce, Jagodnjak, Erdut, Dvor, Gvozd, Donje Kukuruzare, Biskupiju, Civljane, Kistanje, Markušicu, Trpinju, Gračac i Vrbovsko? Taj odgovor bi pomogao i Miloradu Pupovcu da lakše razlikuje "one koji misle da ćirilica nije dobrodošla" od onih "kojima treba još malo vremena" (a kojih ima na svim stranama, kako političkim tako i etničkim), ili da budem skroz precizan: je li problem ćirilica u Vukovaru ili ćirilica u Hrvatskoj", zapitao se Bauk.

 

Pitanje ravnopravne uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine u Vukovaru jest važno, ali nije najvažnije politič...

Posted by Arsen Bauk on Wednesday, January 6, 2016
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara