Artic Sea je prevozio rakete za Iran?

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

TERETNI brod Artic Sea koji je službeno prevozio drvo, među teretom je imao i rakete zemlja-zrak koje je za Iran poslala jedna ruska mafijaška skupina. Pozivajući se na "dobro obaviještene izraelske izvore koje imaju dobre kontakte sa zapadnim tajnim službama", dnevni list Salzburger Nachrichten je objavio da su rakete natovarene na brod Artic Sea početkom ljeta dok se u luci u Kalinjingradu na njemu vršio remont.

Službeni Iran je sklopio ugovore s ruskom mafijaškom skupinom čiji su članovi većinom vojnici, o isporuci oružja koje je među najmodernijem na tržištu. Postojanje ugovora s Teheranom otkrila je jedna "zapadna služba" ruskim tajnim službama nakon čega je Moskva odlučila prihvatiti teret. Salzburger Nachrichten navodi da bi ova verzija događaja mogla objasniti zašto zapadne tajne službe nisu intervenirale, zašto su "pirati" preuzeli toliki rizik zbog običnog tereta s drvom u vrijednosti od jedva 1,5 milijuna eura i zašto je Rusija uputila velike teretne avione da bi evakuirala samo 14 članova posade i osam pirata.

Oružje za Hamas i Hezbollah

Na kraju, austrijski list navodi da bi ova verzija afere Arctic Sea mogla objasniti zašto je izraelski predsjednik Shimon Perez 19. kolovoza napravio kratku posjetu Rusiji tijekom koje je, kako tvrdi izraelsko ministarstvo vanjskih poslova, "donio konkretne dokaze da Iran i Sirija opskrbljuju oružjem Hamas i Hezbollah".

Podsjetimo, teretni brod Artic Sea pod finskom zastavom je 23. srpnja s pošiljkom drva vrijednom 1,16 milijuna eura krenuo prema Alžiru. Prema podacima švedske policije, već prve noći se na brod ukrcala skupina od desetak maskiranih muškaraca obučenih u policijske odore pod izlikom da traže skrivenu pošiljku narkotika. Napadači su 15 članova posade zavezali i brod temeljito pretražili, te su nakon 12 sati napustili brod. Vlasti su za napad doznale tek nekoliko dana kasnije budući da posada nije javila o napadu što je izazvao mnoge sumnje u prirodu napada i istinitost o teretu na brodu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara