Ashdown: BiH ne prijeti destabilizacija zbog krize u Srbiji

UBOJSTVO srbijanskog premijera Zorana Đinđića treba biti znak svim državama regije da se moraju udružiti u zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala, izjavio je u četvrtak Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown.

On je novinarima u Sarajevu kazao kako je atentat na Đinđića tragični događaj kojim se pokušavaju zaustaviti reforme i demokratski preobražaj Srbije ali je istodobno izrazio uvjerenje kako se u takvim nakanama neće uspjeti baš kao što ovo ubojstvo neće dovesti do destabilizacije regije, pa tako ni Bosne i Hercegovine. "Veće nestabilnosti u BiH neće biti jer je prošlo vrijeme kada su se zbivanja u Zagrebu i Beogradu ponavljala i u ovoj zemlji", kazao je britanski diplomat.

Ubojstvo u Beogradu, upozorio je Ashdown, ipak je ozbiljan pokazatelj koliko je opasan organizirani kriminal i koliku prijetnju on predstavlja pa je stoga potrebno koordinirati napore u borbi protiv tog zla.

Američki veleposlanik u BiH Clifford Bond kazao je kakao bi smrt "reformskog lidera" kakav je bio Đinđić mogla dovesti do pojačanih napetosti i u BiH ali je također izrazio uvjerenje kako to neće dovesti do ozbiljnije destabilizacije stanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bond cijeni kako u BiH postoje dovoljno snažne domaće institucije koje mogu osigurati stabilnost. "Ipak, zaključak kojega iz ovoga mogu izvući i vlasti u BiH kao i one u Srbiji i Crnoj Gori jeste da je nužna zajednička bora protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma", kazao je američki veleposlanik.

Glasnogovornik SFOR-a u Sarajevu Dale MacEachern izjavio je kako glavni zapovjednik Stabilizacijskih snaga general William Ward oštro osuđuje Đinđićevo ubojstvo. Odgovarajući na pitanje koliko kriza u Srbiji može utjecati na sigurnosno stanje u BiH, MacEachern je kazao kako po procjeni SFOR-a ne postoji izravna opasnost destabilizacije prilika u ovoj zemlji.

(Hina) rm sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara