Ashdown i Terzić: Postignut je povijesni sporazum

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić ocijenili su u četvrtak "veoma uspjelim" i "povijesnim" pregovore o preustroju policijskih snaga u toj zemlji koji su od početka tjedna vođeni na Vlašiću, ustvrdivši pri tom kako je prekid tih razgovora sukladan onome što je ranije planirano.

Komentirajući postignuća na trodnevnim pregovorima predstavnika jedanaest političkih stranaka iz BiH, što su u protekla tri dana vođeni u strogoj izolaciji vlašićkog hotela "Pahuljica", Ashdown je novinarima u Sarajevu kazao kako je definitivno postignut dogovor o uspostavi policije koja će djelovati bez upletanja politike, kao i o prijenosu policijskih ovlasti na državnu razinu.

"To je izvanredno postignuće", ustvrdio je Ashdown istaknuvši kako je taj rezultat važan, posebice jer su ga postigli domaći političari dok su međunarodni dužnosnici samo posredovali.

Preostalo je još, kazao je Ashdown, definirati policijska područja i to na načelima učinkovitog operativnog djelovanja.

Konačna odluka o tome očekuje se u nastavku pregovora nakon što stručna radna skupina utvrdi prijedloge prihvatljive za sve strane.

Adnan Terzić je kazao kako će, sukladno dogovoru s Vlašića, ministar sigurnosti BiH ubuduće imati ovlasti nad policijom "kao u svakoj drugoj zemlji".

Potvrdio je, međutim, kako će ministar dio svojih ovlasti podijeliti s posebnim policijskim odborom koji će odluke donositi konsenzusom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na državnoj razini funkcionirat će i tijelo koje će se zvati nadzorno vijeće zajednice, a pojašnjeno je kako će ono osiguravati utjecaj građana na rad policije.

"Umjesto dosadašnjih 13 policijskih struktura sada ste dobili jednu", kazao je Ashdown ustvrdivši kako je rječ o "povijesnom sporazumu".

Sumnjičavim novinarima ni Ashdown niti Terzić nisu, međutim, dali jasne odgovore na pitanja hoće li ostati entitetska ministarstva unutarnjih poslova, kako će izgledati policijska područja te hoće li ministar sigurnosti ovisiti o dobroj volji članova policijskog odbora.

Odgovarajući na jedno od pitanja, Ashdown je priznao kako dogovoreni model policije u BiH nema sličnosti s bilo kojim sustavom u nekoj drugoj zemlji, iako je ustrajao na tome da je riječ o modelu sukladnom europskoj praksi.

"No BiH je i sama neobična zemlja", kazao je Ashdown.

(Hina) xrm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara