Ashdown naložio ispriku zbog lažnih tvrdnji o teroristima u BiH

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown zatražio je u četvrtak od ravnatelja policije Republike Srpske Dragomira Andana da povuče svoje tvrdnje kako su se islamski teroristi koji su odgovorni za prošlogodišnje napade u Madridu pripremali na području BiH.

U priopćenju iz Ashdownova ureda (OHR) navodi se kako je stožer policije Europske unije (EUPM) proveo istragu o tvrdnjama što ih je Andan iznio prošlog mjeseca, a posebice o navodima kako su upaljači za eksplozivne naprave korišteni pri napadima u Madridu izrađeni u BiH.

Ovaj visoki policijski dužnosnik Republike Srpske također je na konferenciji za medije rekao da je BiH mjesto na kojemu se novače pripadnici "bijele Al Qaide" koji potom izvode terorističke napade širom svijeta.

Izvješće koje je Ashdownu dostavio povjerenik EUPM-a Kevin Carty opovrgnulo je utemljenost Andanovih navoda, navodi se u priopćenju. "Izvješće sasvim jasno ukazuje da je Andan ove tvrdnje iznio bez ikakvih čvrstih dokaza", ističe OHR.

Ashdown je ocijenio kako su Andanovi istupi bili isključivo političke naravi te da su nanijeli štetu ministarstvu unutarnjih poslova RS, ali i BiH.

Andanu je naloženo da do 6. lipnja povjereniku EUPM-a Cartyju uputi pismo u kojemu će opovrgnuti ranije date izjave i priznati da su one bile neutemeljene i bez konkretnih dokaza.

(Hina) xrm ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara