Ashdown podržava promjenu daytonskog Ustava

VISOKI međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown podržao je u utorak u Širokom Brijegu zahtjeve za promjenema daytonskog Ustava BiH, ali je upozorio da se te promjene mogu ostvariti samo uz suglasnost sva tri naroda a ne nametanjem međunarodne zajednice.

Ashdown je na konferenciji za novinare izjavio da je u BiH već počela promjena Daytonskog sporazuma i to postignutim Sporazumom o stavljanju entitetskih oružanih snaga (Federacije BiH i Republike Srpske) na državnu razinu, te uvođenjem jedinstvenog PDV-a, poreza na dodatnu vrijednost. Ashown je naglasio da se sve to događa uz suglasnost predstavnika sva tri naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U budućoj Bosni i Hercegovini, po Ashdownovim riječima, doći će do postupne decentralizacije vlasti u korist općina.

"U novoj Bosni i Hercegovini koja će se stvoriti u procesu preustroja, općine će imati sve važniju ulogu", rekao je Ashdown. On međutim nije komentirao sudbinu sadašnjih entiteta i deset županija u Federaciji BiH.

Nedavno je predsjedajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Martin Raguž najavio da će se nakon lokalnih izbora, zakazanih za 2. listopada, na dnevnom redu bosanskohercegovačkog državnog parlamenta naći široka rasprava o promjeni Daytonskog ustava BiH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara