ASHDOWN S PODUZETNICIMA POSAVINE O NJIHOVIM PROBLEMIMA

Paddy Ashdown, visoki predstavnik za BiH posjetio je u srijedu šamačku općinu u Republici Srpskoj i Posavsku županiju u Federaciji BiH i u razgovoru s poduzetnicima tog područja istaknuo važnost uvođenja jedinstvenih pravnih akata za cijelo područje Bosne i Hercegovine.

Ashdown je razgovarao o problemima na koje poduzetnici nailaze u njihovu radu te naglasio da je problem poduzetništva, problem uvođenja jedinstvenih pravnih akata za cijelo područje države BiH.

Pritom je posebice istaknuo pitanje uvođenja poreza na dodanu vrijednost, kao i jedinstvenu carinsku službu.

Među poduzetnicima nije bilo komentara na riječi visokog predstavnika.

Ashdown je posebice upozorio na visoku korumpiranost u zemlji.

Čak 1,4 milijarde maraka nestaju u rukama kriminala a komisija Buldožer treba pomoći u pronalaženju rješenja zajedničkih zakonskih normativa, rekao je Ahsdown i zaključio da su političari oni koji ne slušaju poduzetnike i ne žele njihove vapaje uslišati.

Poduzetnici Posavske županije iznijeli su problem velikih naknada koje se plaćaju na plaću djelatnika, visoke porezne stope, nedostatak poticaja u proizvodnji, posebice poljoprivrednih proizvoda i mlijeka, carinsku politiku i drugo.

Jedan poduzetnik je u Šamcu tražio zaštitu visokog predstavnika od apstraktno visokih cijena struje i drugih komunalnih usluga, na što je Ashdown odgovorio da nije vidio zemlju na svijetu koja prodaje struju građanima jeftinije od gospodarstva.

Visoki predstavnik je najavio niz mjera koje je potrebno donijeti kako bi BiH u iduće tri godine bila dostupna i poželjna stranim ulagačima. Među mjerama je najavio i obračun s korumpiranim elementima u javnim tvrtkama.

On je zatražio da poduzetnici više kontaktiraju s njegovim uredom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara