ASHDOWN: VLADA RS UGROŽAVA STABILNOST BiH

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown optužio je u četvrtak vladu Republike Srpske za pokušaj podrivanja ekonomske i političke stabilnosti cijele države planiranim povećanjem plaća i mirovina.

Na izvanrednoj konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu Ashdown je kazao kako nakana vlade Republike Srpske da namještenicima u javnim službama te umirovljenicima poveća primanja za 20 posto već od sljedećeg mjeseca predstavlja udar na financijsku i političku stabilnost ne samo tog entiteta nego i cijele zemlje.

"Vlada Republike Srpske za to jednostavno nema novaca. Učine li što su nakanili, slijedit će bankrot ne samo Republike Srpske nego i Federacije BiH i cijele države", kazao je visoki predstavnik.

Najava povećanja plaća i mirovina u Republici Srpskoj, kako je objasnio Ashdownov zamjenik Donald Hays, zapravo je pokušaj kršenja važećeg stand-by aranžmana i drugih sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom (IMF).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kršenje tog sporazuma značit će automatski prekid dotoka novca u BiH iz sredstava IMF-a u svoti od 35 milijuna eura samo do kraja ove godine a još najmanje 100 milijuna tijekom 2004. godine. Sredstva bi bila uskraćena vladama oba entiteta kao i države BiH jer se kršenje financijske discipline u jednom dijelu zemlje ne može promatrati izdvojeno.

Ashdown je kazao kako je potpuno svjestan motiva vlasti u Banjoj Luci baš kao i teškog položaja zaposlenih i umirovljenika. Takvo se stanje, kazao je on, ne može mijenjati odlukama bez pokrića nego gospodarskim reformama za koje treba vremena.

Ne promijeni li vlada Republike Srpske svoju odluku, Ashdown je najavio kako će sam bez ustezanja iskoristiti svoje ovlasti.

(Hina) rm sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara