Asim Kurjak se nalazi u Kataru

ASIM KURJAK se nalazi u Kataru i nije vidio optužnicu koja ga tereti za nedozvoljeno presađivanje jajnih stanica, kaže njegov odvjetnik Silvije Degen.

"Zanima me zašto je takva optužnica donesena nakon pet godina i suprotno činjeničnom stanju u sudskom spisu, u kojem su ti isti suci zatražili provjeru i medicinska vještačenja međunarodnih stručnih udruga, koje su potvrdile da nema krivičnog djela." - rekao je njegov odvjetnik za Jutarnji list.

Osim Kurjaka optuženi su i njegova supruga dr.Biserka Funduk Kurjak, dr. Sanja Kupešić i embriolog Ernest Suchanek.

Kako stoji u priopćenju Državnog odvjetništva, njih su se četvero dogovorili da uz novčanu naknadu primijene metodu izvantjelesne oplodnje jajnim stanicama drugih žena bez njihovog znanja, što su i primijenili na pet pacijentica koje su se liječile od neplodnosti, od toga kod dvije žene dva puta.

Na opisani način došlo je do trudnoće kod jedne pacijentice i poroda jednog djeteta, jedna trudnoća je dovršena spontanim pobačajem, a u odnosu na ostale embriotransfere do trudnoće nije došlo.

Degen objašnjava da u Hrvatskoj ne postoji zakon koji bi regulirao donaciju jajnih stanica, budući da je još uvijek na snazi onaj iz 1978. godine, te da u tom slučaju ne može postojati ni krivično djelo.

V.Š.

 

  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara