Ašner: Židove nismo deportirali u logore jer bi to bilo skupo, nego u njihove domovine

MILIVOJ AŠNER, 95-godišnji hrvatski državljanin optužen za ratne zločine nad Židovima u Drugom svjetskom ratu, dao je danas intervju za HTV u kojem je kazao kako je njegova savjest čista i kako je spreman izaći pred hrvatski sud. Traženog nacističkog zločinca snimio je britanski list The Sun kako uživa na ulicama austrijskog Klagenfurta uoči utakmice Hrvatske i Njemačke.

"Spreman sam doći u Hrvatsku i dati iskaz. Ako je sud u redu i suci su pošteni, moraju me osloboditi, jer ja sam Hrvat po rođenju", rekao je 95-godišnji Ašner koji je tijekom cijelog intervjua isticao svoje hrvatstvo.

"Ako nisi Hrvat i mrziš Hrvatsku, idi u svoju domovinu"

Ašner je kazao kao se svim onim Židovima koji su u Požegi bili lojalni građani Hrvatske nije dogodilo ništa.

"Oni koji nisu bili lojalni, morali su otići. Ekspedirali smo ih u druge države, u njihove domovine. Nismo ih deportirali u logore, jer bi to bilo preskupo za nas, moraš trošiti na hranu. Ako nisi Hrvat, a mrziš Hrvatsku, idi u svoju domovinu: Srbiju, Makedoniju i pusti nas Hrvate na miru. Takav je bio moj stav", rekao je jedna od najtraženijih nacističkih zločinaca.

Novinar The Suna je razgovarao i s Dušanom Januševićem koji je prepoznao Ašnera i rekao da je on odgovoran za zločine nad Židovima. Ašner je novinaru HTV--a rekao da nikad nije vidio tog čovjeka niti da je čuo za njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja savjest je čista i spreman sam doći na sud"

Traženi Ašner je u razgovoru kazao kako je spreman doći u Hrvatsku, ali da mu zdravlje nije najbolje, jer su tu godine.

"Moja savjest je čista i ja sam spreman doći na sud", rekao je Ašner na kraju.

Novinar HTV-a je kazao da se Milivoj Ašner teško kretao po stanu i da je gubio pamćenje. Dan prije dogovorili su telefonom dolazak i intervju, da se on danas ne bi uopće sjećao dogovora te ih na početku nije ni puštao u stan. Cijelo vrijeme razgovor su prekidali pozivi novinara raznih država koji su željeli čuti Ašnera, nakon što je opet ušao u fokus javnosi kad  je The Sun objavio razgovor s njime.

Austrijski list Kleine Zeitung donio je danas vijest kako se "Milivoj Ašner, kojega se u Hrvatskoj traži zbog zločina u vrijeme nacističkog režima, ne sjeća da je nedavno dao intervju britanskom Sunu. "'Nitko nije pričao sa mnom', rekao je 95-godišnjak", pišu Austrijanci.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara