Aspirin i dijeta siromašna masnoćama smanjuju rizik za povratak raka

Aspirin možda za 50 posto smanjuje rizik za ponovno pojavljivanje raka i smrt nakon uklanjanja zloćudnog tumora debelog crijeva, dok dijeta siromašna masnoćama povećava za 24 posto izglede za preživljavanje kod žena koje su imale rak dojke u ranom stadiju, otkrivaju dvije studije čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak.

Pozitivne učinke na smanjenje ponovne pojave raka debelog crijeva imaju i protuupalni lijekovi COX-2, Celebrex i Vioxx.

U prvom istraživanju, znanstvenici su dvije i pol godine pratili 830 oboljelih s uznapredovalim stadijem raka debelog crijeva (3. faza) koji im je operiran. Nakon operacije bili su podvrgnuti kemoterapiji.

Oko 9 posto oboljelih uzimalo je tijekom istraživanja između 81 i 325 miligrama aspirina na dan, dok ih je 4,5 posto redovito uzimalo Celebrex ili Vioxx.

Nakon dvije i pol godine, rizik za ponovnu pojavu raka i smrt smanjio se 55 odnosno 48 posto u skupini koja je uzimala aspirin, objavio je liječnik Charles Fuchs, koji je vodio istraživanje.

Kod onih koji su uzimali Celebrex i Vioxx rizici su se smanjili za 44 posto.

Ranija istraživanja na životinjama i ljudima već su pokazala da redovito uzimanje aspirina smanjuje rizik za razvijanje benignih polipa i zloćudnih tumora debelog crijeva.

Vioxx je povučen s tržišta zbog opasnosti za kardiovaskularni sustav, a slična upozorenja postoje i za Celebrex.

"Premda aspirin smanjuje rizik za kardiovaskularne bolesti, možda bi u ovoj fazi bilo preuranjeno preporučivati oboljelima od raka crijeva da ga redovito uzimaju", naglašava znanstvenik. Aspirin u visokim dozama može, naime, uzrokovati teška krvarenja u gastrointestinalnom traktu.

Drugo istraživanje, koje je prvi put pratilo utjecaj dijete na preživljavanje oboljelih od raka, pokazalo je jasnu razliku u ponovnoj pojavi bolesti kod žena u postmenopauzi koje su operirale rak dojke u ranom stadiju.

Kliničko istraživanje provedeno je na 2.437 žena u dobi od 48 do 79 godina koje su operirale rak dojke.

Nakon isteka promatranog razdoblja, samo 9,8 posto žena koje su konzumirale namirnice siromašne lipidima (33,3 grama masnoća na dan) ponovno je dobilo rak, prema 12,4 posto u skupini žena koje su jele više masnoća (51,3 grama).

(Hina) xzt ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara