Astronauti nakon povratka: Gore je apsolutno fantastično

ASTRONAUTI space shuttlea Discovery koji su se jučer sretno vratili na Zemlju podijelili su svoja "izvanzemaljska" iskustva s nama, "običnim smrtnicima".

Novinari BBC-a koji su bili na press konferenciji u bazi Edwards u Kaliforniji, prenose izjave zapovjednice shuttlea Eileen Collins, koja je oduševljena posadom, te kaže da su 14 dana, koliko su proveli na misiji u svemiru, bila "apsolutno fantastično" iskustvo.

Ovo je bila prva misija shuttla nakon dvije i pol godine kada je 2003. shuttle Columbia eksplodirao prilikom povratka u atmosferu. Astronauti su se prisjetili žrtava, te su priznali da im je ta nesreća bila stalno na pameti.

Svih sedmero astronauta složilo se da misija shuttla mora nastaviti. Kažu kako su poprilično iscrpljeni nakon što su dva tjedna lebdjeli na visini od 355 kilometara iznad Zemlje.

Soichi Noguchi, kojemu je ovo bio prvi let u svemir, je izjavio: "Osjećam kao da ću se već sutra vratiti gore."

"Ovo iskustvo je apsolutno prekrasno i oduzima dah. Ovo je bio veliki pothvat, a biti u svemiru je nešto što bi željela podijeliti sa svima vama." - rekla je zapovjednica Collins.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogled koji su imali iz shuttla, ne može ponuditi niti jedan hotel: "Gledali smo zvijezde, prošli smo kroz polarnu svjetlost. Prekrasne promjene svjetala, sunčeve svjetlosti i zalazaka sunca, nikada neću zaboraviti."

Astronauti su vidjeli čak i efekt ljudske ruke na život na Zemlji: "U Africi, u srednjem dijelu vidjeli smo izgoren dio zemlje. Letjeli smo iznad Madagaskara, i ondje smo vidjeli posječene šume, a rijeke, koje bi inače bile sive boje, zbog erozije soli sada su smeđe."

Shuttle, proizveden 1981. godine, pokazao je da tehnološki pomalo zastarijeva, a zapovjednica Collins je kazala: "Neki su predlagali da prekinemo s misijama u shuttleu nakon što su se dogodile dvije nesreće, no ja vas molim da nas podržite, jer to nam je jako važno."

"Istraživanje svemira je fantastični dio ljudskog iskustva" - dodala je Collins, te zaključila: "Jednom će se shuttle vratiti sa svoje posljednje misije, no NASA je utvrdila da to neće biti ova."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara