Astronauti popravili oštećenje na svemirskoj postaji

DVOJICA astronauta uspješno su za izlaska u svemir popravili oštećenje na transportnom sustavu oko međunarodne svemirske postaje ISS i tako omogućili NASA-i da kasnije ove godine nastavi sastavljanje nedovršenog svemirskog kompleksa vrijednog 100 milijardi dolara.

Astronauti Sellers i Fossum uspjeli su tijekom gotovo sedmosatnog boravka u svemiru popraviti kablove kojim se upravljalo vanjskim transporterom koji na šinama prevozi dijelove i alat oko postaje. Kablovi su oštećeni u prosincu od kada je i taj dio transportnog sustava bio izvan funkcije.

Bez transportnih kola NASA ne bi mogla nastaviti gradnju svemirske postaje koja će, ako će sve biti u redu, početi lansiranjem shuttlea Atlantis 28. kolovoza. Gradnja je zaustavljena 2003. nakon nesreće raketoplana Columbia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NASA izgradnju mora dovršiti do 2010. godine kada je predviđeno da flota od tri shuttlea, koji jedini mogu dostaviti potrebne dijelove, ode u mirovinu.

No dvojica astronauta su se pri boravku u svemiru susrela s nizom problema. Pier Sellers je imao problema s naprtnjačom s mlaznicama koja je do životne važnosti u slučaju da se prekinu sigurnosne spone koje astronauta vežu uz postaju. Sellersova naprtnjača s mlaznicama se otkvačila u dva navrata a popravljao ju je njegov partner Michael Fossum.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara