Astronomi: Mnogo zvijezda nastalo ubrzo nakon velikoga praska

U PROMATRANJIMA kojima su se osvrtali prema prapočetku vremena astronomi su uhvatili slike najstarijih i najudaljenijih galaktičkih nakupina: to je otkriće koje pokazuje golem broj zvijezda nastalih manje od dvije milijarde godina nakon nastanka svemira.

To otkriće, koje će biti predstavljeno na sastanku Američkoga astronomskog društva, a istraživači tvrde da se može naslutiti kako su sirovine potrebne za stvaranje života možda nastale mnogo ranije nego što se nekad vjerovalo.

"Počinjemo shvaćati da su se zvijezde i galaktike stvorile brzo nakon Velikoga praska", kaže Marc Postman, astronom iz baltimorskoga instituta za istraživanje svemira. "To znači da je stvaranje zvijezda i galaktika bilo vrlo brz proces koji nije trajao milijardama godina".

Druge su studije pokazale da se rođenje svemira, Veliki prasak, dogodio prije 13,7 milijardi godina. Godinama je većina astronoma vjerovala da su zvijezdama trebale milijarde godina da stvore galaktike te da se zatim te galaktike okupe u strukture nazvane galaktičkim nakupinama u kojima ih može biti više tisuća.

Sunčeva galaktika, Mliječni put dio je nakupine koje se kreće prema još većoj nakupini u kojoj su stotine milijarda zvijezda poput našega Sunca.

Niz studija provedenih svemirskim teleskopom Hubbleom bavio se područjem neba na kojima su radio-teleskopi uočili postojanje vrlo starih galaktika. Hubble je otkrio zrele, potpuno formirane galaktike okupljene u široku nakupinu. Astronomi su procijenili da su zvijezde u toj nakupini nastale prije više od 11 milijardi godina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo istraživanje otkrilo je "protonakupinu", skupinu mladih galaktika stvorenih samo 1,5 milijardi godina nakon Velikoga praska koje su tek počele proces stvaranja nakupine. To je dosad najudaljenija poznata galaktika. Galaktike su tako mlade da su istraživači pronašli dokaz rađanja zvijezda.

"Zvijezde u tim galaktikama vjerojatno su druga generacija zvijezda", kaže Postman.

Iz toga bi se moglo zaključiti da su čak i jednom tako ranom trenutku milijuni zvijezda završili životni ciklus, stvorili se, izgorjeli, eksplodirali i rasuli po svemiru osnovne teške elemente poput ugljika i kisika potrebnih za stvaranje života.

Milijarde su zvijezda u tim ranim galaktikama pa određeni postotak njih može imati planete "na kojima je održanje života moguće", sugerira Postman. "Dokaza nema, ali to je svakako mogućnost".

(Hina) vm dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara