Astronomi novom metodom pronašli najdalji planet

AMERIČKI su astronomi uz pomoć nove metode otkrili najdalji planet koji je dosad otkriven

´Vjerujemo da smo time otvorili vrata potrage za planetima poput našeg´, kazao je astrofizičar Dimitar Sasselov iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian na konferenciji Američkog društva astronoma.

Novom tehnikom, odnosno promatranjem tranzita, mjeri se svjetlost zvijezde, a zatim se promatra kako svjetlost blijedi dok svemirsko tijelo prolazi ispred nje. Sad je prvi put ovom tehnikom pronađen tzv. ekstrasolarni planet.

U posljednjih sedam godina više od stotinu takvih planeta pronađeno je promatranjem efekta koji ti planeti izazivaju kod zvijezda u čijoj se orbiti nalaze, ali sad je prvi put planet pronađen promatranjem tranzita. Drugo ime za tranzit je pomrčina, koja je u našem solarnom sistemu karakteristična za Merkur i Veneru.

Dosadašnja metoda, odnosno tehnika ubrzanja, rekao je Sasselov, ograničavala je istraživače jer je mogla otkriti samo ekstrasolarne planete koji su dovoljno blizu i dovoljno veliki da mogu djelovati silom gravitacije na svoje zvijezde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Ovo je otkriće uzbudljivo jer nam promatranje tranzita omogućuje promatranje milijuna zvijezda´, kazao je. Trenutačno se pretpostavlja da bi planete u svojim orbitama moglo imati oko 40.000 zvijezda.

Novootkriveni planet, u zviježđu Strijelca, od Zemlje je udaljen 5.000 svjetlosnih godina, što je trideset puta dalje od bilo kojega drugog dosad otkrivenog ekstrasolanog planeta.

Svjetlosna je godina udaljenost koju svjetlost prijeđe u godinu dana i iznosi oko 10 trilijuna kilometara.

Planet je nazvan OGLE-TR-56b jer je identificiran optičkim gravitacijskim eksperimentom (OGLE). Malo je manji od Jupitera i orbitu oko svoje zvijezde, koja je 14 puta manja od udaljenosti Merkura od Sunca, prijeđe za 29 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara