Astronomi odlučili: Pluton više nije planet

"DEVETI kamen od Sunca", Pluton, više nije planet. Tako su odlučili vodeći svjetski astronomi, pa tako od danas Sunčev sustav više nema devet, nego osam planeta.

Nakon tjedan dana vijećanja, Međunarodna udruga astronoma je na konferenciji održanoj u Pragu odlučila Plutonu ukinuti status planeta, koji je ima otkad je otkriven 1930.

Pluton je otkrio Clyde Tombaugh, astronom koji je tada radio na opservatoriju Clyde Tombaugh u Arizoni. Pluton je odmah klasificiran kao planet jer su znanstvenici tad smatrali da su njegove dimenzije vrlo bliske dimenzijama Zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Iako su mnogi postavljali pitanje oko ispravnosti nazivanja omanjeg nebeskog tijela (manji od Mjeseca) planetom, Pluton je do današnjeg dana smatran planetom, budući da se radi o jedinom poznatom nebeskom tijelu u misterioznom području poznatom pod nazivom Kuiperov pojas.

1978. je otkriven prvi Plutonov satelit, Charon, a teleskop Hubble je u narednom periodu otkrio još dva - Nix i Hidru.

No, 1990-ih je snažnim teleskopima otkriven cijeli niz nebeskih tijela vrlo sličnih Plutonu u njegovoj relativnoj blizini, što je izazvalo proteste znanstvenika koji su smatrali da zbog toga ne može biti smatran planetom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara