ASTRONOMI OTKRILI DA SE PLUTONOVA ATMOSFERA ŠIRI

Približava se Plutonova zima i znanstvenici su iznenađeni otkrićem da mu se, dok se udaljava od Sunca, atmosfera širi.

Istraživači su očekivali da Plutonova atmosfera, sastavljena uglavnom od dušika, kontrahira pri udaljavanju od Sunca. Udaljavanje će trajati desetljećima jer jedna Plutonova godina traje 248 Zemljinih.

No Plutonova se temperatura povećala, a atmosfera raširila, kaže se u izvještajima Jamesa Elliota s Tehnološkoga instituta u Massachusettsu i drugih autora u časopisu Nature.

Znanstvenici su uspjeli izmjeriti promjenu veličine atmosfere kad je u kolovozu 2002. jedna sjajna zvijezda prošla kraj Plutona. Nalaz su usporedili s veličinom atmosfere iz 1988., kad su je astronomi posljednji put dobro vidjeli.

Otkad je 1989. bio najbliže Suncu, temperatura na Plutonu narasla je malo više od jednoga Celzijeva stupnja, otkrili su znanstvenici. Ondje i dalje vlada ekstremna hladnoća, a temperature se mjere u stotinama stupnjeva ispod nule.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast temperature može se objasniti istom temperaturnom zadrškom koje znanstvenici nalaze na Zemlji. Iako je za vrućega dana na našem planetu Sunce najviše u podne, temperatura maksimum dosegne koji sat poslije. U Plutonovu slučaju ti sati mogu biti desetljeća.

Elliot i mnogi drugi pišu o neobičnosti toga planeta. Manji je od Zemljina mjeseca, orbita mu je izrazito ekscentrična, drukčija od putanja drugih planeta, a udaljenost od Sunca u jednoj plutonskoj godini varira 2975 milijuna kilometara.

U znanstvenim krugovima traje debata o tome je li Pluton uopće planet: neki astronomi tvrde da je on tek jedan od objekata Kuiperova pojasa, mnoštva kozmičkih smrznutih kugla u području dalje od Neptuna.

(Hina) vm dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara