Astronomi uočili zvijezdu nalik Suncu sa svojim planetarnim sustavom

AMERIČKI astronomi uočili su oko zvijezde slične Suncu omotač sačinjen od krhotina planeta, prostor u kojem možda nastaju planeti slični Zemlji tijekom procesa koji bi mogao rasvijetliti tajnu nastanka Sunčeva sustava.

Čini se da zvijezda, udaljena 137 svjetlosnih godina, ima asteroidni plašt u kojem se sudaraju ostaci nekadašnjih planeta.

Kopneni planeti imaju stjenovitu površinu, za razliku od onih plinovitog sastava.

Znanstvenici procjenjuju da je zvijezda stara oko 30 milijuna godina, slično kao i Sunce oko kojeg su nastali planeti nalik Zemlji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedan od vrlo rijetkih svemirskih objekata tog tipa koji nam daje uvid u to kako je naš Sunčev sustav nekoć izgledao", izjavio je Dean Hines sa Instituta za svemirska istraživanja.

Služeći se teleskopom Spitzer, astronomi su u disku izmjerili temperaturu od minus 262 stupnja Fahrenheita, po čemu je on topliji od drugih sličnih diskova. Temperatura površine Sunca je između 5.000 i 7.000 stupnjeva Fahrenheita.

Drugi tim znanstvenika početkom godine otkrio je pomoću Spitzera asteroidni omotač oko zvijezde nalik Suncu stare dvije milijarde godina i udaljene 35 svjetlosnih godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara