ATENA I ANKARA POTVRDILE POZITIVNE ODNOSE DVIJU ZEMALJA

Grčki premijer Kostas Karamanlis i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan istaknuli su u petak na sastanku u Ateni pozitivno ozračje u bilateralnim odnosima dviju zemalja, unatoč blokadi ciparskog pitanja i sporenjima oko Egejskog mora.

Erdogan, prvi turski premijer koji je službeno posjetio Atenu u posljednjih 16 godina, izjavio je da je "vrlo zadovoljan" grčko-turskim približavanjem koje je počelo prije pet godina i rezultiralo potpisivanjem 25 bilateralnih sporazuma o gospodarskoj i kulturnoj suradnji.

"Postoji politička volja (...) za razvijanjem bilateralnih odnosa (...) i njihovim jačanjem", rekao je Erdogan nakon dvosatnog sastanka.

Ističući "pozitivnu dinamiku" između Atene i Ankare, Karamanlis je ocijenio da približavanje dviju zemalja ulazi u "novu fazu" nakon "značajnog napretka" ostvarenog posljednjih godina.

Dvojica premijera istaknula su važnost razvoja bilateralnih gospodarskih odnosa, osobito u području turizma, trgovine i bankarstva, napomenuvši da bi Grčka i Turska mogle postati gospodarski stožer Balkana i Crnog mora.

Grčki premijer naglasio je također kako je, unatoč propalom referendumu, ujedinjenje Cipra i dalje cilj kojemu se teži kako bi i grčki i turski dio otoka mogli profitirati od ulaska u Europsku uniju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Karamanlis je podržao i napore Turske da u prosincu od EU dobije datum početka pristupnih pregovora, istaknuvši ipak važnost reformi koje Turska mora provesti kako bi se prilagodila europskom zakonodavstvu.

Dvojica premijera u razgovorima su razmotrila i dosadašnje bilateralne kontakte o rješavanju sporenja u Egejskom moru, odnosno pitanju suvereniteta i razgraničenja.

"Ti kontakti zasad nisu doveli do rješenja (...) i ne vjerujem da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti, no politička volja za rješavanjem tih problema postoji", rekao je Karamanlis.

Erdogan je pak izjavio da stručnjaci dviju zemalja pokušavaju pronaći "najpozitivnije rješenje" tih problema.

(Hina) xzt ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara