ATENA: PRODI NAGLASIO INDIVIDUALNI PRISTUP EU BALKANSKIM ZEMLJAMA

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi poručio je u petak svim balkanskim zemljama da bi jednog dana mogle postati članicama EU, ali je naglasio da će približavanje svake pojedine zemlje ovisiti o njezinim vlastitim postignućima.

Prodi je to izjavio u Ateni nakon sastanka s grčkim premijerom Kostasom Simitisom čija je zemlja 1. siječnja ove godine preuzela šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom.

´Potrebno je napraviti još puno posla, ali jednog dana bi sve balkanske zemlje mogle postati članicama Europske unije´, rekao je Prodi.

´To ne znači da će balkanske zemlje nužno postati članicama istog dana, budući da će svaka od njih slijediti svoj put i biti ocjenjivana prema vlastitim zaslugama´, istaknuo je Prodi.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o perspektivama ulaska pojedinih zemalja regije u EU, grčki premijer Simitis je rekao: ´Jasno je da je, na primjer, Hrvatska dio Europe ... EU želi da balkanske države postanu kandidatima, i naravno da će trebati proći višegodišnju proceduru kao i ostale zemlje kandidati.´
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europske komisije Prodi je rekao da među balkanskim zemljama ´postoje velike socijalne i gospodarske razlike´. ´Svjesni smo također i golemih političkih razlika, ali sve zahtjeva svoje vrijeme´, rekao je Prodi.

Deset zemalja, uglavnom iz srednje i istočne Europe, zaključilo je prošlog mjeseca na summitu EU u Kopenhagenu pregovore o priključenju Uniji i trebalo bi 16. travnja u Ateni svečano potpisati sporazume o ulasku u EU.

´Proširenje se neće zaustaviti u Ateni ... poslat ćemo jasnu poruku da su vrata EU otvorena i da na dugi rok Balkan spada u Uniju´, dodao je Prodi.

Prodi je isto tako rekao da Turska ne spada na Balkan, te da toj zemlji ne može obećati ništa više od onoga što joj je obećano na summitu EU u Kopenhagenu u prosincu prošle godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara