Atkinsova dijeta smanjuje rizik od srčanih bolesti

OSOBE koje pokušavaju izgubiti na težini pomoću tzv. Atkinsove dijete koja ograničava unos ugljikohidrata ali ne i masnoća ili proteina, mogle bi smanjiti i rizik od srčanih bolesti, pokazalo je najnovije istraživanje američkih znanstvenika.

Pretile osobe koje su bile na dijeti bogatoj proteinima i masnoćama koja dopušta konzumaciju maslaca, majoneze i mesa, povećale su razinu "dobrog" kolesterola i smanjile razinu triglicerida u krvi, za razliku od osoba koje su bile na uobičajenoj dijeti siromašnoj masnoćama i bogatoj ugljikohidratima.

Osim toga, dijeta bogata proteinima i masnoćama nije bila štetna, odnosno nije uopće povećala razinu "lošeg" kolesterola. Štoviše, ispitanici koji su bili na Atkinsovoj dijeti izgubili su više kilograma, iako taj gubitak težine nije bio statistički značajan nakon godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pretilost je zdravstveni problem, pa moramo ispitati alternativne načine gubitka težine. Možda bi bilo preuranjeno preporučiti dijetu siromašnu ugljikohidratima, ali prvi rezultati pokazuju da takve dijete nemaju očekivanih štetnih utjecaja", kazao je Gary Foster, glavni autor studije o poremećajima težine i prehrane na sveučilištu Pennsylvania.

Atkinsova dijeta povisila je prosječnu razinu "dobrog" kolesterola za 11 posto nakon godine dana, u usporedbi s 1,6 posto kod konvencionalne dijete. Razina triglicerida smanjena je za 17 posto nakon jedne godine Atkinsove dijete, dok kod dijete bogate ugljikohidratima nije bilo većih promjena. Gubitak na težini kod 63 ispitanika nakon tri do šest mjeseci bio je statistički veći kod onih koji su se držali Atkinsove dijete.

Dijeta ograničava samo unos ugljikohidrata - što uključuje voće, povrće, kruh i tjesteninu. Prema dijeti bogatoj ugljikohidratima, prosječna osoba pojede oko 2.000 kalorija na dan i može unijeti 300 grama ugljikohidrata, dok je po Atkinsovoj dijeti dopušten unos samo 20 grama ugljikohidrata na dan prva dva tjedna, a nakon toga se pomalo povećava, ovisno o izgubljenoj težini.

Ista skupina znanstvenika sada započinje petogodišnje istraživanje koje bi trebalo ustanoviti detaljne rizike i dobrobiti Atkinsove dijete.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara