Aukcija zbirke Andrea Bretona počinje 7. travnja

PRODAJA umjetničke zbirke Andrea Bretona na dražbi kojoj prethodi izložbeni tjedan, počet će u aukcijskoj kući RichelieuDrouot 7. travnja i trajat će do 17. travnja, potvrdio je u utorak organizator Calmels Cohen.

Četiri tisuće sto predmeta, koji će biti ponuđeni na dražbi, bit će izloženo od 1. travnja, također u Drouot-Richelieu. "Djela koja sudjeluju u dražbi mogu se slobodno preprodavati i ne podliježu zabrani napuštanja francuskog teritorija", dodaje aukcijska kuća.

Calmels Cohen opovrgava vijest objavljenu na američkoj web-stranici da je dražba otkazana, što je unijelo smutnju među zainteresiranima. Naime, dotični je "site" objavio da francuska država ima pravo prvokupa na zbirku, dok je ministarstvo kulture 13. ožujka zapravo reklo da je spremno primijeniti pravo prvokupa "u korist grada Pariza".

Zbirku je prvak nadrealizma prikupio u svojem stanu u Ulici Fontaine, na broju 42, u Parizu.

Zbirka koja se procjenjuje na 30 milijuna eura obuhvaća Bretonova pisma i rukopise, platna Picabije, Magrittea, Picassa i Miroa, etnografske predmete, djela naivne umjetnosti, itd.

Prodaja koju je odobrila Aube Elleouet-Breton, piščeva kći, "zbog nedostatka volje javnih vlasti da podupru osnutak Zaklade nadrealizma u Parizu", prema riječima Calmelsa Cohena, i dalje izaziva brojne prosvjede koji se očituju u potpisivanju peticije na poticaj web-stranice (remue.net).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara