Aung San Suu Kyi ponudila pomoć vojnoj hunti koja ju je zatočila

Aung San Suu Kyi ponudila pomoć vojnoj hunti koja ju je zatočila

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

MIANMARSKA oporbena liderka Aung San Suu Kyi se u svojem domu danas prvi put nakon 20 mjeseci susrela s predstavnikom vojne hunte Aung Kyijem koji je zadužen za odnose s oporbom.

Sadržaj razgovora koji je trajao oko 60 minuta nije objavljen u javnosti. Ipak, unatoč manjku informacija, mnogi vjeruju da će nakon današnjeg susreta popustiti napetosti između opozicije i vojnoga režima koji je na vlasti, prenosi Associated Press.

Razgovor s predstavnikom vlasti je uslijedio nakon što je Kyi poslala pismo mianmarskom vojnom lideru generalu Thanu Shweu tražeći nove razgovore. Kako su objavili članovi njezine stranke, ona je u pismu navela da želi surađivati s vlastima s ciljem da se ukinu međunarodne sankcije koje Mianmar ima, te da će sama razgovarati s zapadnim političarima o tom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih 20 godina, 14 provela u pritvoru

Razgovor je obavljen u vladinim prostorijama u blizini kuće Aung San Suu Kyi gdje je ona dovezena s posebnim mjerama sigurnosti.

Podsjetimo, vojna hunta je u petak odbila žalbu Aung San Suu Kyi na presudu od 11. kolovoza prema kojoj je Kyi optužena za kršenje kućnoga pritvora na 18 mjeseci kućnoga pritvora.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir je u proteklih 20 godina u pritvoru provela 14 godina. Nakon presude iz kolovoza svjetska se javnost pridružila prosvjedima protiv nehumanoga odnosa prema toj oporbenoj liderki.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara