Australci će uskoro uhititi Kapetana Dragana?

Australci će uskoro uhititi Kapetana Dragana?

NAKON što je šibenski Županijski sud naredio istragu protiv Dragana Vasiljkovića, poznatijeg pod nadimkom Kapetan Dragan, australski mediji objavili su da bi 51-godišnji Srbin s dvojnim državljanstvom (SiCG i Australija) vrlo brzo mogao biti uhićen.

Podsjetimo, prije nekoliko dana šibenski je Županijski sud odredio je pritvor i provedbu istrage protiv Dragana Vasiljkovića zbog ratnih zločina protiv zarobljenika i civila.

"Budući da osumnjičeni D. V. nije dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima, pritvor mu je određen radi raspisivanja međunarodne tjeralice, jer se bez donošenja rješenja o pritvoru osumnjičenika ona ne može raspisati." - rečeno je tada u Državnom odvjetništvu.

List The Australian u subotu je objavio da će, ukoliko hrvatski sud ovog tjedna raspiše međunarodnu tjeralicu, a prema svim najavama to bi se trebalo dogoditi, glavni australski državni odvjetnik Phillip Ruddock odlučit će o eventualnom uhićenju Kapetana Dragana i njegovom izručenju Hrvatskoj.

The Australian piše kako je odvjetnik koji je u Hrvatskoj dodijeljen Vasiljkoviću po službenoj dužnosti od suda zatražio da ne raspiše tjeralicu, ali sud je prošlog tjedna jasno implicirao da se radi o pravnoj formalnosti.

Australska federalna policija potvrdila je listu da će uhititi Vasiljkovića ukoliko dobije takav nalog od glavnog državnog odvjetnika, koji zasad nije želio komentirati slučaj, baš kao australski ministar pravosuđa Chris Ellison.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokretanje istrage protiv kapetana Dragana zatražilo je šibensko Županijsko državno odvjetništvo, koje ga tereti da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije, kažu u Državnom odvjetništvu.

Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske Policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Tijekom tog napada su, protivno odredbama Ženevskih konvencija, oštećene i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano na bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.

Index.hr/Hina/The Australian

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara