AUSTRALIJA I JAPAN TRAŽE KONKRETNU POTPORU REZOLUCIJI O IRAKU

Australija i Japan zatražili su u petak od svih članica Vijeća sigurnosti, uključujući Francusku i Njemačku, da konkretnim mjerama podrže novu rezoluciju o Iraku. L

Iako su izglasale novu rezoluciju, Francuska, Njemačka i Rusija odbile su se konkretno uključiti u stabilizaciju Iraka jer su Sjedinjene Države odbile UN-u dati važniju ulogu u nadgledanju prijenosa političke vlasti Iračanima.

Australski premijer John Howard ocijenio je da je to još jedan dokaz da zemlje koje najviše kritiziraju američku politiku u Iraku i dalje žele Amerikancima prepustiti najveći dio posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Japanska vlada zatražila je od svih članica Vijeća sigurnosti, uključujući Francusku i Njemačku, da povećaju svoja izdvajanja za obnovu Iraka.

O tom bi pitanju kasnije tijekom dana trebali razgovarati japanski premijer Junichiro Koizumi i američki predsjednik George W. Bush.

Japan je objavio da će iduće godine za obnovu Iraka donirati 1,5 milijardi dolara, a planira poslati i mirovne snage koje će sudjelovati u humanitarnim akcijama i obnovi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara