Australija i SAD dogovorili razmjenu azilanata

AMERIČKA I AUSTRALSKA VLADA su jučer dogovorile program razmjene azilanata koji se nalaze u njihovim izbjegličkim logorima kako bi obeshrabrile ilegalne imigrante.

Kevin Andrews, australski ministar za imigraciju, priopćio je kako će njegova zemlja 90 tražitelja političkog azila iz Šri Lanke i Mjanmara - trenutno smještena u australskom logoru na udaljenom pacifičkom otoku-državi Nauru - predati Amerikancima koji će ih, pak, smjestiti u izbjeglički logor koji se nalazi u mornaričkoj bazi Guantanamo na Kubi, istoj onoj u kojoj se nalazi daleko poznatiji i kontroverzniji zatvor.

Amerikanci će, pak, iz logora u Guantanamu na Nauru uputiti 200 izbjeglica - uglavnom iz Kube i Haitija.

Australska vlada tvrdi da će budući ilegalni imigranti koji se pokušavaju dočepati australskog kopna biti dodatno obeshrabreni, s obzirom da više neće biti ni teoretske šanse da završe na australskom teritoriju.

Kritičari ovog dogovora iz oporbene Laburističke stranke tvrde da vlada premijera Johna Howarda samo dala dodatni poticaj milijunima siromašnih Azijata da se pokušaju dočepati australskog teritorija, s obzirom da im je na mala vrata omogućeno da završe u "daleko atraktivnijem" odredištu kao što su SAD.

Nastojanje premijera Howarda da metodom "čvrste ruke" zaustavi ilegalnu imigraciju godinama izaziva bijes ljevičarskih aktivista i boraca za ljudska prava.

Imigrantima koji pokušavaju doći do Australije početno odredište je Božićni otok, maleni komad kopna u Indijskom oceanu pod australskim suverenitetom. Imigranti su ispočetka, zbog nedostatnih resursa, bili slani na matično kopno Australije zbog procesuiranja. Međutim, iz tamošnjih logora se često bježalo, a imigrantima su pomoć u tome pružali ljevičarski aktivisti.

Howardova vlada je zbog toga logor odlučila sagraditi na Nauruu. Tamošnja institucija udaljenoj i siromašnoj otočnoj državi predstavlja jedini izvor prihoda.

 

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara