Australski premijer kanabis smatra uzročnikom duševnih bolesti

AUSTRALSKI premijer John Howard je konferenciji Vijeća australskih vlada održanoj u petak izjavio kako je, po njegovom mišljenju, konzumacija kanabisa jedan od glavnih uzročnika duševnih bolesti, te da bi se lokalne australske vlade trebale daleko više pozabaviti tim problemom.

Howard je ustvrdio da je cijela jedna generacija "olako" pristupala prema posljedicama konzumacije ilegalnih droga te se založio za oštriji pristup prema kanabisu u sklopu mjera za poboljšanje duševnog zdravlja nacije.

Taj je stav u svojoj jučerašnjoj izjavi prihvatio Stephen Pallaras, glavni tužitelj u saveznoj državi Južna Australija, ustvrdivši da je "ozbiljno zabrinut" rezultatima studija koje povezuju učestalost izbijanja simptoma shizofrenije i drugih teških duševnih bolesti sa sklonošću prema marihuani i sličnim drogama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor George Patton iz Centra za zdravlje adolescenata u Melbourneu tvrdi da veza između kanabisa i shizofrenije nije bila ustanovljena samo zato jer je "prije 20 ili 30 godina" konzumacija takvih droga bila ograničena na relativno malen broj ljudi. Danas, kada je kanabis postao dio svakodnevnog života, znanstvenici imaju priliku testirati svoje hipoteze na daleko većem broju uzoraka. Patton tvrdi da su istraživanja jasno pokazala kako su simptomi šizofrenije, depresije i drugih teških duševnih bolesti daleko rasprostranjeniji među konzumentima lakih droga, odnosno da izbijaju u daleko mlađoj dobi nego što je to slučaj među onima koji lake droge ne konzumiraju.

Dan Lubman, profesor psihijatrije na melburnskom sveučilištu, pak, priznaje da je u posljednje vrijeme zabilježen dramatičan porast raznih teških oblika psihoza među mlađom populacijom, ali da svejedno treba biti oprezan prije nego što se između tog fenomena i masovnog konzumiranja kanabisa uspostavi uzročno-posljedična veza.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara