Australski sudac odobrio izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj

DRAGAN VASILJKOVIĆ, poznatiji kao Kapetan Dragan, izgubio je svoju pravnu bitku za ostanak u Australiji, javljaju australski mediji.

Sudac sidnejskog suda Paul Coran prihvatio je hrvatski zahtjev za izručenjem, te rekao kako Vasiljković može biti izručen Hrvatskoj.

Nekadašnji zapovjednik srpskih paravojnih snaga u roku od 15 dana ima pravo podnijeti žalbu, a njegov odvjetnik Brad Slowgrove potvrdio je kako se namjeravaju žaliti na odluku suda.

Vasiljković, inače australski državljanin, od 1991. do 1993. bio je zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, a osumnjičen je za sudjelovanje u ratnim zločinima protiv civila i Hrvatske vojske te zatvorenika.

Uhićen 20. siječnja 2006. u Sydneyju temeljem međunarodne tjeralice koju je raspisala Hrvatska, Vasiljković se žalio australskom Vrhovnom sudu tvrdeći da je protuzakonito zatvoren jer dvije zemlje nemaju formalni sporazum o izručenju.

No, Vrhovni sud mu je u lipnju odbacio žalbu prihvativši ocjenu australske vlade da Vasiljković može biti izručen temeljem Ugovora o izručivanju zemalja Commonwealtha pa je postupak nastavljen na lokalnome sudu u Sydneyu.

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara