Australski vrhovni sud odlučuje o izručenju Kapetana Dragana

Australski vrhovni sud odlučuje o izručenju Kapetana Dragana

Tekst: V.Š.
Foto: AFP

NA AUSTRALSKOM vrhovnom sudu u ponedjeljak je započelo ročište zbog žalbe koju je Hrvatska uložila na odluku saveznog suda o neizručenju Kapetana Dragana Hrvatskoj.

Odvjetnik Dragana Vasiljkovića rekao je australskim medijima da bi njegovo izručenje bilo pogrešan potez jer "hrvatski sud njegovu vojnu službu ne bi uzeo kao olakotnu okolnost", što bi bila uvreda australskom sudu koji je kao takvu priznaje.

Australski savezni sud je u rujnu 2009. godine odbio izručiti Kapetana Dragana Hrvatskoj zbog sumnje da mu hrvatski sudovi neće omogućiti pravedno suđenje zbog njegovih političkih uvjerenja. Vasiljković je tada pušten iz troipolgodišnjeg pritvora. Australski vrhovni sud u veljači je Hrvatskoj dopustio žalbu na tu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vasiljković je uhićen 20. siječnja 2006. u Sidneyju kao australski državljanin Daniel Snedden, i to na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se i da je kao zapovjednik postrojbi za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske postrojbe JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara