Austrija će podržati hrvatsku kandidaturu, ako RH ispuni obveze

AUSTRIJA će poduprijeti kandidaturu Hrvatske za članstvo u EU, ali očekuje od Hrvatske da ona ispuni svoje međunarodno preuzete obveze, rekao je u srijedu u Beču ministar vanjskih poslova Tonino Picula nakon sastanka sa svojom austrijskom kolegicom Benitom Ferrero-Waldner.

´Austrijska podrška, uvjeren sam, neće izostati´, rekao je ministar Picula. ´Ja sam i najavio da mi nećemo podnositi zahtjev za ulazak ukoliko mi ne budemo zadovoljni realizacijom naših međunarodno preuzetih obveza. Naravno, uvjeren sam da ćemo u idućih nekoliko mjeseci to uspjeti i da ćemo u tom trenutku, kao i do sada, imati Austriju u prvoj grupi zemalja koje će poduprijeti naše europske ambicije´, rekao je Picula.

Prema riječima hrvatskog šefa diplomacije, sastanak s austrijskom ministricom potvrdio je da između Austrije i Hrvatske postoje tradicionalno dobri odnosi ali i aktivna i dinamična suradnja. On je dodao da je Austrija jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku, a trgovinska razmjena između dviju zemalja je velika. Picula je istaknuo da Austrija i politički podupire Hrvatsku na putu ka Europskoj uniji što je dokazala u bližoj i daljoj prošlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o sastanku s Ferrero-Waldner, ministar Picula je rekao da su austrijsku šeficu diplomacije zanimali hrvatski planovi vezani uz podnošenje kandidature za članstvo u EU, zatim politička i ekonomska situacija, te kakva je suradnja s Haškim sudom. Kako se doznaje, ministrica Ferrero-Waldner je s tim u vezi istaknula kako je važan nastavak suradnje s Haškim sudom.

Hrvatski šef diplomacije istaknuo je kako je bio zadovoljan što svoju austrijsku kolegicu može upoznati s najnovijim primjerima suradnje u regiji koja pridonosi regionalnoj stabilnosti, s obzirom na upravo potpisani Protokol o privremenom režimu na Prevlaci, te otvaranje još jednog graničnog prijelaza sa Slovenijom.

Picula će u srijedu navečer biti nazočan koncertu Zagrebačke filharmonije koji će se pod ravnanjem maestra Vjekoslava Šuteja održati u Zlatnoj dvorani prestižnog bečkog Musikvereina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara