Austrija očekuje obeštećenje Folksdojčera

AUSTRIJA očekuje rješavanje pitanja obeštećenja svojih građana izbjeglih iz Hrvatske nakon Drugoga svjetskog rata, a kako će to pravnotehnički biti riješeno za Beč nije važno, rekao je u utorak u Beču austrijski predsjednik Heinz Fischer nakon razgovora s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom.

Fischer i Šeks su, između ostaloga, razgovarali o jedinom preostalom otvorenom problemu između Zagreba i Beča, pitanju obeštećenja austrijskih državljana izbjeglih iz Hrvatske nakon rata, koje je nedavno izazvalo dosta polemike u hrvatskoj javnosti.

Hrvatska i austrijska vlada prošle su godine parafirale bilateralni sporazum o obeštećenju Folksdojčera, ali nakon kritika predsjednika države Stjepana Mesića, oporbenih stranaka i javnosti, Vlada je odustala od ratifikacije tog sporazuma u Saboru.

Umjesto toga, hrvatski državni vrh se složio o izmjeni zakona o denacionalizaciji čime bi pitanje Folksdojčera trebalo biti riješeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi očekujemo da se dogovor sadržajno ostvari, a kako će to pravno tehnički biti riješeno nije važno", kazao je Fischer. Istaknuo je da je Austriji važno da se ostvari sadržaj hrvatsko-austrijskih dogovora. "Radi li se o ugovoru ili promjeni zakona nebitno je", naglasio je austrijski predsjednik.

"Ekipe stručnjaka su to pitanje razriješile u dogovoru s predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom i mislim da su stvorene pretpostavke da se u doglednoj budućnosti izmjene zakona prihvate u Saboru, nakon čega će slijediti određeni protokoli koji će na tehničkoj razini regulirati taj problem", rekao je Šeks, dodajući da bi izmjene trebale biti prihvaćene do ljeta.

Za promjenu zakona o denacionalizaciji u Saboru nije potrebna apsolutna već samo relativna većina. Prema nekim najavama, Hrvatska može očekivati oko tisuću zahtjeva obitelji Folksdojčera za obeštećenjem.

Fischer i Šeks razgovarali su i o pitanju daljnjeg proširenja Europske unije i ulasku Hrvatske u njezino punopravno članstvo.

Šeks će se u utorak, prije povratka u Zagreb, sastati i s predstavnicima gradišćanskih Hrvata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara