Austrija ostaje pri odluci: Nećemo izručiti bolesnog Ašnera

BRITANSKI list The Times objavio je večeras reakciju glasnogovornika austrijskog ministarstva pravosuđa Thomasa Geiblingera, koji je rekao da Austrija zasad ostaje pri stavu da od izručenja Milivoja Ašnera Hrvatskoj neće biti ništa.

Milivoj Ašner uhvaćen kako u Klagenfurtu uživa u nogometnom ludilu

Zuroff pisao Bajiću: Pritisnite Austriju da vam napokon izruči Ašnera

"Prema austrijskim zakonima, niti jedna osoba koja nije sposobna pratiti suđenje ili sudsko ispitivanje ne može biti izručena. Dvojica medicinskih stručnjaka pregledala su g. Ašnera i utvrdila da on boluje od Alzheimerove bolesti i staračke demencije te da neće biti sposoban pratiti istražni postupak, a kamoli samo suđenje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom fotografija objavljenih u današnjem izdanju britanskog "The Suna" na kojima se na ulicama Klagenfurta među nogometnim navijačima vidi Milivoj Ašner i njegova supruga Edeltraut, reagirao je direktor Centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff koji je poslao pismo glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i austrijskoj ministrici pravosuđa Mariji Berger od kojih traži izručenje i kazneni progon Ašnera.

Zuroff je danas Timesu ponovio svoju tezu da je Austrija "sigurno utočište za nacističke zločince" te da "Sunovo" otkriće Ašnera na klagenfurtskim ulicama pokazuje da je 95-godišnji Ašner sposoban za suđenje te da bi morao biti izručen Hrvatskoj.

"Ako g. Ašner može piti vino, hodati bez pomoći i navijati za svoju nacionalnu nogometnu momčad, onda je zasigurno u dovoljno dobrom stanju da može pratiti suđenje. Jednostavno ne postoji politička volja u Beču da se suoči s pitanjem preživjelih nacističkih zločinaca koji u toj zemlji desetljećima uspješno izbjegavaju suočavanje s pravdom." kazao je poslijepodne Zuroff koji je najavio da će od ministrice Berger zatražiti trenutačne poteze protiv Ašnera.

I.K.
Foto: The Sun

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara