Austrija otvorila istragu protiv Zagorca i njegovih austrijskih partnera

DRŽAVNO odvjetništvo iz Klagenfurta pokrenulo je istragu zbog sumnje na pranje novca protiv Vladimira Zagorca i njegovih austrijskih partnera. 

Glasnogovornica odvjetništva i državna odvjetnica Carmen Riesinger potvrdila je za austrijski radio ORF da je krajem prošlog tjedna pokrenuta istraga. U sklopu istrage Državno odvjetništvo će istražiti Zagorca i njegove suradnike iz Hypo Alpe Adria banke, a posebnu pažnju posvetit će se Günteru Striedingeru.

Streidingera je hrvatsko Državno odvjetništvo u spisu kojeg je poslalo Austrijancima, a u kojem je zatražilo pravnu pomoć, osumnjičilo da je preko tvrtki u Lichtensteinu pomogao oprati oko 260 milijuna eura. Državno odvjetništvo u Klagenfurtu poslalo je krajem prošlog tjedna zahtjev Zemaljskom sudu da pokrene istragu.

Riesinger je potvrdila da će odvjetništvo protiv odgovornih iz Hypoa "na temelju zahtjeva za pravnom pomoći zbog sumnji u kazneno djelo provesti istragu".

Hypo grupa, koja se trenutno u Austriji nalazi pod svjetlom reflektora, zbog afere iz 2004., kad je nekolicina odgovornih, među njima i Striedinger, bila upletena u nestanak nekih 330 milijuna eura, prošli je tjedan opovrgla navode o upletenosti u pranje novca koji su, po hrvatskom Državnom odvjetništvu, iz zemlje iznijeli ljudi bliski Franji Tuđmanu.

Reisinger je rekla da će se istražiti poslovanje Zagorca i njegovih partnera u banci Hypo Alpe Adria sa sjedištem u Klagenfurtu i još nekim financijskim institucijama. Nije navela o kojim se institucijama radi. Striedinger je u vrijeme u kojem ga se sumnjiči da je sudjelovao u pranju novca bio direktor Uprave Hypo banke za Korušku, austrijsku saveznu pokrajinu čiji je glavni grad Klagenfurt.

J.D.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara