AUSTRIJSKA GOSPODARSKA KOMORA: HRVATSKA U EU 2007. GODINE

Austrijska savezna gospodarska komora podupire pristup Hrvatske u EU zajedno s Bugarskom i Rumunjskom, rekao je njezin predsjednik Christoph Leitl na konferenciji za novinstvo u utorak u Beču koju je održao zajedno s ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva Brankom Vukelićem na gospodarskoj manifestaciji "Hrvatski dan"."Gospodarstvo je najvažniji motor za hrvatsko vozilo na putu prema EU i htjeli bi da što prije stigne u Bruxelles kako bi bili zajedno na velikom ujedinjenom europskom gospodarskom prostoru", rekao je Leitl i dodao je da je Hrvatska važan gospodarski partner Austriji te da je vidi kao faktor socijalne stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

Izrazio je veliko zadovoljstvo odličnim bilateralnim gospodarskim odnosima i nadu u daljnje unapređenje suradnje u turizmu. Austrijski ulagači imaju šanse ulagati u hrvatski financijski sektor, građevinarstvo, isporuku građevinskog materijala, usluge zaštite čovjekova okoliša, telekomunikacije, malo i srednje poduzetništvo, medije i slično, rekao je Leitl.

Od 10 milijardi američkih dolara stranih ulaganja u Hrvatskoj, 30 posto dolazi iz Austrije što tu zemlju svrstava na prvo mjesto među izravnim stranim investitorima.

Austrija i Hrvatska imaju izuzetne odnose bez otvorenih pitanja, a robna razmjena bi do kraja ove godine mogla dostići do dvije milijarde eura, rekao je ministar Vukelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Želja nam je unaprijediti gospodarsku suradnju, prije svega ulaganja u razvoj proizvodnje sa ciljem izjednačavanja robne razmjene tj. povećavanje hrvatskog izvoza u Austriju", rekao je Vukelić i najavio ublažavanje administrativnih mjera kako bi se pojačala strana ulaganja. Pozvao je potencijalne ulagače na daljnje investiranje posebice u proizvodnju što će, prema njegovim riječima, doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i smanjenju nezaposlenosti u Hrvatskoj.

Državna tajnica u Ministarstvu europskih integracija Marija Pejčinović-Burić naglasila je da je glavni cilj Vlade da Hrvatska do 2007. ispuni zahtjeve za ulazak u EU i u tom smislu pojačano radi na ispunjenju kopenhagenških kriterija i prilagodbe europskom zakonodavstvu i standardima.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević rekao je da postoji velika želja dovesti u Hrvatsku strateške partnere koji bi investirali u osam kombinata, a koji će moći koristiti i intelektualni potencijal koji postoji u Hrvatskoj za primjerice proizvodnju hrane, koristeći modernu biotehnologio i bioproizvodnju.

"Hrvatski dan" u organizirali su austrijska i Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Veleposlanstvom RH u Beču, a radi se o prigodi za izravni dogovor hrvatskih i austrijskih gospodarstvenika o budućoj poslovnoj suradnji. Na skupu je sudjelovalo oko 150 austrijskih i hrvatskih gospodarstvenika.(Hina) xspđ ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara