Austrijski mediji o slučaju Vladimira Zagorca

Austrijski mediji o slučaju Vladimira Zagorca

VLADIMIR ZAGOREC je zadnjih dana nezaobilazna tema austrijskih medija. Još od prošlog vikenda, kad je "Profil" objavio da je Zagorec u Beču, kod najbogatije austrijske obitelji Wlaschek, nijedna ozbiljna novina ne zaobilazi temu. Posebno od utorka, kad je Zagorec uhićen.

Austrijske novine opisuju Zagorca kao jednog od najbogatijih Hrvata koji je bio jedan od ključnih ljudi u vremenu kad je trebalo stvoriti hrvatsku vojsku "iz ničega", u vrijeme u kojem je bio nametnut UN-ov embargo na oružje.

Spominje se i informacija o Zagorčevim poslovanjima s austrijskim bankama, od kojih je Zagorec, koji u Austriji živi od 2000. godine, navodno podigao oko 30 milijuna eura. Austrijanci se pozivaju na HRT-ovu emisiju iz studenog prošle godine, u kojoj je navedeno da je Zagorec od Hypo-Alpe-Adria banke dobio 18 milijuna eura kredita. "To samo naglašava činjenicu da je Hypo uvijek spreman sklapati unosne poslove", kaže "Wiener Zeitung".

"Vladimir Zagorec od 2000. godine živi u Austriji i posjeduje veći broj nekretnina. Zašto je njegovo uhićenje u Hrvatskoj postalo tema sad, nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora, ostaje otvoreno pitanje. Njegovi odvjetnici tvrde da se radi o političkom progonu", piše "Die Presse", jedan od jačih listova u Beču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uhićenje Zagorca u utorak pobudilo je slični interes kao i uhićenje bivšeg direktora BAWAG-a, Helmuta", povlače paralelu najveće austrijske novine, "Neue Kronen Zeitung" iz Beča. Elsner je uhićen u siječnju.

Napisi u medijima nisu zaobišli ni slučaj otmice Zagorčeva sina od strane Hrvoja Petrača 2004. godine, za čije je puštanje Zagorec morao platiti 750 000 eura.

J.D.
Foto: RTL Vijesti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara