Austrijski ombudsman za ljudska prava u posjetu Saboru

DOKTOR Peter Kostelka, ombudsman za ljudska prava Republike Austrije boravio je u petak u uzvratnom posjetu Hrvatskom saboru gdje je s dužnosnicima razgovarao o ljudskim pravima i nacionalnim manjinama, doznaje se iz priopćenja.

Sugovornici su mu bili Luka Trconjić, predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, Furio Radin, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Ante Klarićem, pučki pravobranitelj RH, piše u priopćenju.

Trconjić i Klarić izvijestili su gosta o djelovanju pučkog pravobranitelja i Odbora koji brine o zaštiti ljudskih prava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebice su se osvrnuli na probleme koji su posljedica rata i tranzicije, razdoblja u kojem se grade novi gospodarski i pravni sustavi.

Kostelka je objasnio kako je ombudsman u toj zemlji pomoćno tijelo parlamenta i jedna od poluga demokracije. Što se tiče problema nacionalnih manjina u Austriji, istaknuo je da ih ima više sa slovenskom manjinom nego s gradišćanskim Hrvatima.

Trconjić je govorio o povezanosti Hrvatske i Austrije i važnosti međusobnih odnosa u trenutku kada se Hrvatska približava Europskoj uniji, dodaje se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara