Austrijski svećenik traži oprost: Na nedopušten način sam izražavao ljubav prema dječacima

Austrijski svećenik traži oprost: Na nedopušten način sam izražavao ljubav prema dječacima

Tekst: J.D.
Foto: AFP


OPAT austrijskog samostana Kremsmünstera smijenio je zbog navoda o psihičkom, seksualnom i fizičkom zlostavljanju pet svećenika, a jedan od njih javnosti se obratio pismom u kojemu traži ispriku za svoja nedjela.

Opat Ambros Ebhart smijenio je danas još dva svećenika, čime se ukupni broj smijenjenih crkvenjaka u benediktinskom samostanu popeo na pet. Jedan od njih svojim se žrtvama ispričao pismom, a drugi je naveo kako će se "bez ustezanja preko crkvenih institucija predati državnim tijelima".

"Nikad nisam htio biti sadist"

"Nikad nisam htio biti sadist! Ako sam u javnosti pobudio takav dojam, zbog toga mi je žao. Često nisam dovoljno promišljao o stvarima, često sam bio loše raspoložen i nisam se suzdržavao. Zbog toga se želim ispričati", naveo je svećenik i dodao da je "iznimno volio svoje učenike". Samostan vodi školu za dječake. 

"Moguće je da sam svoje osjećaje prerijetko pokazivao, nekad uopće nisam, a nekad sam ih izražavao prejako i na nedopušten način", napisao je i dodao da "iznimno žali ako je nekoga traumatizirao i povrijedio". Svećenik se nije izjasnio oko toga kakva nedjela priznaje, ali to će se vjerojatno vrlo brzo utvrditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad su prijave za seksualno zlostavljanje podnesene protiv trojice svećenika u samostanu. Jedan od njih danas će se predati policiji, a i druga dvojica su spremna odgovarati pred državnim institucijama i župnim povjerenstvom. Protiv dvojice podnesene su prijave za psihičko i fizičko zlostavljanje učenika, a i oni su smijenjeni do okončanja istrage.

Velika afera

Opat Ebhart i njegov zamjenik Daniel Sihorsch također su se ispričali bivšim učenicima škole. "Zapravo nam je drago da ste odlučili prijaviti probleme", napisano je u njihovu pismu.

Trojica svećenika smijenjena su u srijedu nakon što su u javnost izašli navodi o zlostavljanju. U nedjelju je u samostanu održano krizno zasjedanje vodstva, nakon kojega su s dužnosti smijenjena još dvojica svećenika. Imena svećenika nisu objavljena.

Opat je brzim smjenama htio pokazati kako je njemu i samostanskoj zajednici "stalo do jasnog i transparentnog rješavanja događaja", koji su se odvijali u 80-im i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Afera u Kremsmünsteru samo je jedan od brojnih slučajeva raznih oblika zlostavljanja u institucijama pod kontrolom Rimokatoličke crkve, koji se s Njemačke šire na ostatak Europe. Najzvučnija imena koja su dosad izašla u javnost su Georg Ratzinger, brat Benedikta XVI., te skandal sa zlostavljanjem u poznatom zboru Bečki dječaci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara