AUTORSKI FILM POKUPIO NAGRADE U CANNESU

Žiri kojim je predsjedao francuski redatelj Patrice Chereau izazvao je iznenađenje kada je Zlatnu palmu na 56. filmskom festivalu završenom u nedjelju u Cannesu dodijelio filmu "Elephant" (Slon) Amerikanca Gusa Van Santa, potpuno zanemarivši francuski film i "Dogville" Danca Larsa von Triera, koji je imao najbolje izglede.

Povrh toga, žiri je, prekršivši pravilo, "Elephantu", filmu koji govori o nasilju među mladima u Americi, naime o ubojstvu u srednjoj školi Columbine, dodijelio i nagradu za režiju. Pravila inače predviđaju da film može dobiti samo jednu nagradu, osim ako se ne radi o glumačkoj nagradi.

Turska s redateljem koji je debitirao na festivalu, Iran s najmlađom redateljicom i Kanada također su među dobitnicima nagrade koja daje prednost autorskom filmu, ali filmu punom osjećaja.

Unatoč tomu što je među dvadeset kandidata za Zlatnu palmu pet bilo iz Francuske, među kojima veterani Andre Techine, Bertrand Blier i Claude Miller, nijedan nije zadobio naklonost žirija koji je imao muke da sastavi popis nagrađenih.

Tako se i dalje nastavlja prokletstvo francuskog filma koji je zadnji put nagrađen u Cannesu prije petnaest godina, s filmom "Sous le soleil de Satan" Mauricea Pialata. Thierry Fremaux, umjetnički direktor festivala bio je, međutim, najavio "dobru godinu za francuski film" predstavljajući službeni program.

Unatoč svim očekivanjima, Danac Lars von Trier nije s "Dogvilleom", okrutnom metaforom o dobru i zlu s Nicole Kidman, uspio ponoviti uspjeh filma "Ples u tami" za koji je prije tri godine dobio Zlatnu palmu. Sreće nije imao ni "Mystic River", akcijski film Clinta Eastwooda, hvaljen među filmskim kritičarima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naprotiv, film "Barbarske invazije" Kvebečanina Denysa Arcanda dvostruko je nagrađen: za scenarij i za najbolju glumicu. Potonja je dospjela u ruke mlade Marie-Jose Croze koja je tako pretekla zvijezde poput Nicole Kidman, Charlotte Rampling i Emmanuelle Beart.

Dvadeset godina nakon svojeg starijeg kolege i sunarodnjaka Yilmaza Guneyja koji je dobio Zlatnu palmu za "Yol", Turčin Nuri Bilge Ceylan dobio je Veliku nagradu žirija i nagradu za najboljeg glumca koju su podijelili neprofesionalci Muzaffer Ozdemir i Mehmet Emin Toprak koji je poginuo u prometnoj nesreći kada je film već bio uvršten u službeni program.

Među jakom muškom konkurencijom, Samira Makhmalbaf, najmlađa redateljica na smotri (23 godine), posvetila je svoju nagradu žirija za film "U pet sati popodne" svim ženama na svijetu. "To je priča žene koja želi postati predsjednica. Najmoćniji predsjednik na svijetu je George W. Bush. Zato i dalje želim biti redateljica", rekla je Makhmalbafova koja je svoj film snimala u Afganistanu nakon talibana.

Uručujući Zlatnu palmu, Isabelle Huppert je podsjetila na "nesreće u svijetu" i na "potrese koji se ne mogu izbrisati iz sjećanja", kao u današnjem Alžiru. "Film nam pomaže, rekla je, da zaliječimo rane". Lutalica i svjetska zvijezda Charlie Chaplin, čiji je naslonjač ostao prazan, spustio je zastor nakon prikazivanja filma "Moderna vremena" oko kojega je barem postignuto zajedničko stajalište.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara