Avion Dubrovnik Airlinea letio s oštećenim kotačem od Madrida do Dubrovnika

SINOĆ je došlo do manjeg incidenta, srećom bez posljedica, na letu Dubrovnik Airlinea 9A-CDC  iz Madrida u Dubrovnik.

Naime, ubrzo nakon polijetanja posada je dobila informaciju od kontrole leta da su na pisti s koje su poletjeli pronađeni komadi gume i jedan metalni predmet te da postoji mogućnost da su im glavni kotači oštećeni.

Budući da su u avionu svi parametri rada motora i svih ostalih sustava bili normalni, posada je odlučila nastaviti let do Dubrovnika i tako potrošiti veći dio goriva i olakšati avion. U Dubrovniku je sve bilo spremno za eventualne probleme pri slijetanju, sve dežurne službe bile su u pripravnosti, ali srećom avion je bez ikakvih problema sletio na pistu, priopćili su iz te zrakoplovne kompanije.

Nakon slijetanja, pregledom zrakoplova ustanovljeno je da se, s jedne od četiri gume glavnih kotača, odvojio tanki protektirani sloj i slomio dio takozvanog deflektora koji se nalazi iza gume, a koji zimi služi za raspršivanje snijega kojega gume bacaju iza sebe. Nije došlo do oštećenja motora ni drugih dijelova zrakoplova  tako da je, na sreću, sve prošlo bez posljedica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovnik Airline je u priopćenju naveo kako su gume, koje njihovi avioni koriste, od renomiranog proizvođača, a i mehaničar koji je bio u pratnji aviona nije primijetio ništa neobično dok ga je pregledavao prije polijetanja.

Inače, slučajevi odvajanja protektiranog sloja nisu rijetkost i nisu vezani na neki posebni tip zrakoplova, a i Dubrovnik Airline je prije dvije godine imao sličan slučaj na zrakoplovu koji je poletio iz Tel Aviva. Tom su prilikom oštećenja bila veća pa je morao biti promijenjen i jedan motor. Ove je godine u Dubrovniku takvo iskustvo već imao jedan Boeing 737-400, strane zrakoplovne tvrtke.

H.A.
Foto: Goran Novačić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara