AZTN: Preispitati zabranu rada trgovina nedjeljom

VIJEĆE za zaštitu tržišnog natjecanja, razmatrajući danas moguće negativne učinke selektivne zabrane rada nedjeljom na tržišno natjecanje, ukazalo je na potrebu preispitivanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini i s tim u vezi uputilo pismo nadležnom ministarstvu i Vladi RH.

Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) na današnjoj je sjednici između ostalih, donijelo i odluku o pokretanju postupka ocjene koncentracije poduzetnika "Konzum" iz Zagreba i "Japetić-a" iz Jastrebarskog, priopćeno je iz AZTN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također, Vijeće je donijelo Statut Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kojim se uređuje unutarnje ustrojstvo i način rada Agencije te druga pitanja od značaja za njen rad. Agencija će dostaviti Statut na potvrdu Hrvatskom saboru nakon njegova konstituiranja.

Vijeće je usvojilo prijedlog nacrta Uredbe o određivanju mjerodavnog tržišta u slučajevima na koje se primjenjuje Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja, kao i nacrt Uredbe o načinu prijave i kriterijima za ocjenu koncentracija te ih uputilo na mišljenje nadležnim tijelima. Nakon pribavljenih mišljenja prijedlozi spomenutih uredbi bit će upućeni Vladi RH radi donošenja. Na taj način započinje daljnja faza usklađivanja zakonodavstva s područja tržišnog natjecanja sa sekundarnim propisima prava EU.

Vijeće je razmatralo, a potom i dalo mišljenje u vezi s državnom potporom namijenjenom proizvođačima automobilskih dijelova s obzirom da je Agencija, u skladu sa Zakonom o državnim potporama, nadležna za odobravanje, nadzor i povrat državnih potpora. Riječ je o općoj državnoj potpori pa bi svi poduzetnici koji se bave tom djelatnošću trebali imati mogućnost dobivanja te potpore pod jednakim i transparentnim uvjetima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara