Bajakovo: Zaplijenjene 504 kornjače vrijedne 2 milijuna kuna

NA GRANIČNOM prijelazu Bajakovo noćas su zaplijenjene 504 nedorasle kornjače čančare koje je državljanin Srbije i Crne Gore namjeravao prokrijumčariti preko Hrvatske u Njemačku.

Pokušaj krijumčarenja kornjača, vrijednih dva milijuna kuna, otkrila je Inspekcija zaštite prirode Ministarstva kulture RH, u suradnji s djelatnicima za suzbijanje krijumčarenja osječke Carinarnice.

Po riječima višeg inspektora zaštite prirode mr. Željka Vukovića, vrijednost je kornjača (Testudo hermannni) koje su zaplijenjene i danas odvezene u Državni azil za zaplijenjene zaštićene životinje u Rušćici kod Slavonskog Broda, dva milijuna kuna. Odštetna cijene za tu vrstu zaštićenih kornjača, na temelju Pravilnika o zaštiti pojedinih vrsta gmazova, iznosi četiri tisuće kuna.

Počinitelj je skupljao kornjače tijekom protekla dva tri mjeseca i to na šumskom prostoru oko sela Gložane kod Svilanjca u Srbiji i Crnoj Gori, a, kako je rekao, namjeravao ih je "odvesti prijateljima u Njemačku, kojima su kornjače trebale poslužiti kao ukras u vrtovima", rekao je danas za Hinu inspektor Vuković.

Važno je istaknuti, kazao je Vuković koji je obavio inspekcijski nalaz te odredio vrstu kornjača, "da državljanin Srbije i Crne Gore za izvoz ovih zaštićenih životinja nije imao dopuštenje nadležnog tijela za zaštitu prirode SICG, što je potrebno jer se ta vrsta kornjače nalazi na popisu Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES)". "Kornjače su zaplijenjene te će do povratka u SiCG biti zbrinute u Rušćici", naglasio je inspektor Vuković.

Zbog pokušaja unosa krijumčarene robe u Republiku Hrvatsku, krijumčara je osječka Carinarnica kaznila s 20 tisuća kuna, a Policijska postaja Otok kod Vinkovaca podnijela je protiv njega kaznenu prijavu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara