Bajić otvorio Hypo banku: Sanader odgovara zbog ugovora kojega je potpisao Mate Granić

Foto: Boris Kovačev (Cropix), Vlada RH

VIJEST da je Državno odvjetništvo u Hrvatskoj jučer pokrenulo istražni postupak protiv Ive Sanadera u slučaju primanja provizije od Hypo banke, mogla bi predstavljati otvaranje Pandorine kutije za mnoge predstavnike hrvatske politike iz redova vlasti, ali i oporbe, medija, financijskih i bankarskih krugova koji su već 15 godina umočeni u aferu svih afera u Hrvatskoj.

> Index doznaje: Istraga oko "afere Hypo" Austrijance vodi prema Sanaderu i Graniću

> DORH: Sanader je za vrijeme rata od Hypo banke dobio 3,5 milijuna kuna provizije!

Budući da je riječ o prvom pravom pokretanju postupka protiv aktera iz Hypo banke, valja priznati da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, krenuo od samog početka i to od prvog posla te koruške banke u Hrvatskoj. Bitno je istaknuti da su potpisnici tog posla tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić kao i njegov pomoćnik Ivo Sanader slučajno ili ne, baš tada krenuli u rješavanje vlastitih stambenih pitanja kupnjom i preuređenjem dviju vila u elitnim dijelovima Zagreba. Jedan u Remetama, drugi iznad Britanskog trga.

Provizija Sanaderu od 3,5 milijuna kuna

Bitna je i činjenica da Sanaderove jake političke veze s Austrijom datiraju upravo iz tog vremena te se počinje sa širenjem lanca kojega danas volimo nazivati - koruptivnim lancem. 

Podsjetimo, prvi posao kojega je Hypo banka imala u Hrvatskoj bio je kredit hrvatskoj Vladi od 22 milijuna tadašnjih njemačkih maraka za opremanje oko 20-tak veleposlanstava Hrvatske većinom u Europi. Prva stvar koja bode oči u samom ugovoru je stavka u kojoj doslovno stoji da je obveza hrvatske države da lobira za Hypo banku u našoj zemlji odnosno da štiti interese te banke. Tada mlada hrvatska država obvezala se promovirati interese male koruške banke kojoj je tada to bio prvi pravi posao.

Državno odvjetništvo tereti Sanadera da je za sebe dogovorio isplatu provizije u gotovini i to u iznosu od 7,000.000 austrijskih šilinga, a navedeni iznos mu je isplaćen nakon što je zaključen ugovor o kreditu između navedene banke i Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 140,000.000 austrijskih šilinga. Na opisani način Ivo Sanader je za sebe pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 3,500.000 kuna.

Bajić dobio originalni ugovor iz Austrije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kada smo o ovoj temi pisali prije gotovo godinu dana, tadašnji zaposlenici Ministarstva vanjskih poslova otkrili su nam kako je tada mlađahni Sanader u pregovorima s Hypo bankom vodio glavnu riječ, a tada nije bila tajna da je često poslovno odlazio u Klagenfurt. Tada (1994. i 1995. godine) se ništa nije previše pitalo jer je Hrvatska još bila u ratu pa se gledalo blagonaklono na to bez izražavanja sumnje da bi netko možda nešto mogao staviti i u vlastiti džep.

No, vratimo se na pokretanje postupka od strane DORH-a.

Iako u službenom nalogu o provođenju istrage protiv Sanadera to ne stoji, vrlo je vjerojatno da su hrvatskom odvjetništvu ključan dokaz za Sanaderovu proviziju predali kolege iz austrijskog odvjetništva. Prema svemu sudeći to je originalan ugovor iz 1995. godine, a navodno je na poleđini istog ugovora rukom napisano kako se Sanaderu treba uplatiti provizija za taj posao i to u prisustvu šefa Hypo banke Wolfganga Kulterera.

Austrijancima u interesu da se gura ovaj slučaj

Osim tog evidentnog dokaza o umiješanosti Sanadera koji je došao iz Austrije, hrvatsko odvjetništvo raspolagalo je već 15 godina s podatkom kako je dio sredstava kredita od Hypo banke, koje je dobila Hrvatska, prebačeno na poseban tajni račun kod Hypo banke u Klagenfurtu kojim se navodno nezakonito raspolagalo te da je završio u rukama dviju privatnih osoba dvije godine kasnije. No taj trag, Bajić i njegovo društvo nisu pratili.

Sretna okolnost za cijeli ovaj slučaj predstavlja činjenica da su Austrijanci bili direktno zainteresirani da se upravo ovaj slučaj, koji predstavlja početak stvaranja balkanske bankarske mafijaške hobotnice, pokrene od strane hrvatskog odvjetništva i to upravo sada. Bivšem šefu Hypo banke Kultereru, počelo je suđenje prije nekoliko dana, a poznato je kako se optuženi u ovom slučaju brani da nije poznavao Sanadera.

Pokretanjem istrage od strane Hrvatske koja zapravo dokazuje direktnu vezu Kulterer-Sanader, Austrijancima daje poseban vjetar u leđa u suđenju za Hypo banku ne kao još jedno diskreditiranje Kultererovog svjedočenja (dokazano i svjesno je lagao o datumima pojedinih ugovora) nego i kao početak procesa suđenja glavni akterima balkanske bankarske mafije koja ima svoje pipke u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini. 

A gdje je Granić?

Optužni prijedlog protiv Sanadera ne spominje i tadašnjeg ministra Matu Granića koji je zapravo potpisao ugovor. Kada smo Granića prije godinu dana upitali za taj ugovor, nije se uopće mogao sjetiti svog potpisa. Nekoliko dana nakon što je tekst izašao na Indexu ipak je to priznao.

No, znakovito je kako je Granić braneći taj ugovor iz 1995. godine više puta napomenuo kako on ne samo da nije sporan nego predstavlja "veliki uspjeh Hrvatske". Granić nam je rekao da se taj kredit mora gledati u kontekstu vremena jer to bila velika pomoć Hrvatskoj iz Austrije i to kao direktno zalaganje tadašnjeg austrijskog ministra Aloisa Mocka.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara