Bakota u Somboru o položaju hrvatske manjine

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) Gordan Bakota posjetio je u utorak vojvođanski grad Sombor i s tamošnjim dužnosnicima razgovarao o položaju pripadnika hrvatske manjine, priopćilo je MVP.

O toj je temi razgovarao s gradonačelnikom Sombora Jovanom Slavkovićem i predsjednikom Skupštine općine Sombor Miodragom Sekulićem, posebno nakon nedavno potpisanog Sporazuma o zaštiti manjina između Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Bakota se susreo i s predstavnicima hrvatske manjine u Somboru, posjetio Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Vladimir Nazor", te tvrtke "Somboled" koja je u većinskom vlasništvu zagrebačke "Lure" i "Somborgas" čiji je većinski vlasnik "Montmontaža" iz Zagreba.

U hrvatskom izaslanstvu bili su i hrvatski veleposlanik u SCG-u Tonči Staničić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Ivanović i generalni konzul u Subotici Davora Vidiša, navodi se u priopćenju MVP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Vojvodini i Beogradu je tijekom vikenda boravila i Doris Pack, predsjednica izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s jugoistočnom Europom i šefica Misije Europskog parlamenta za utvrđivanje činjeničnog stanja o položaju nacionalnih manjina u Vojvodini.

Nakon sastanka s visokim srbijanskim dužnosnicima, Pack je izjavila da vlasti u Srbiji ozbiljno shvaćaju etničke incidente u Vojvodini i spremne su spriječiti njihovo ponavljanje u budućnosti.

Po njezinim riječima, za većinu incidenata odgovornost snose mladi ljudi, te su odgoj i obrazovanje ključni za prevenciju incidenata. Dodala je da su mogući uzroci incidenata koji su se u Vojvodini događali u proteklih godinu i pol dana i velika stopa nezaposlenosti i loša gospodarska situacija u pokrajini.

(Hina) xpp/xbcav ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara