Banac: LS ne odbacuje mogućnost izlaska iz koalicije

PREDSJEDNIK Liberalne stranke (LS) Ivo Banac izjavio je danas da LS ne odbacuje mogućnost izlaska iz vladajuće koalicije kao rješenje, ali da ide procedurom i redom jer su "pristojni i odgovorni ljudi".

"LS se nikada ne ponaša nepristojno i neodgovorno kao što se mnogi ponašaju prema nama", rekao je Banac na konferenciji za novinare iznoseći zaključke Središnjeg odbora stranke - nezadovoljstvo stanjem i položajem LS-a u vladajućoj koaliciji.

Rekao je da je LS danas u pismu predsjedniku Vlade Ivici Račanu zatražio da se u roku od 15 dana očituje o LS-ovu prijedlogu kandidata dr. Dražena Susića za novog ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja. Dodao je kako je LS Susića kandidirao još 20. svibnja, ali još nije dobio odgovor. Sadašnji ministar Božo Kovačević trebao bi otići u Prag na dužnost veleposlanika i njegovo je imenovanje za veleposlanika u Češkoj već potpisao Predsjednik Republike, rekao je, dodavši kako je neobično da Hrvatska još od Nove godine nema veleposlanika u Češkoj.

Na novinarski upit što će stranka učiniti ako joj premijer ne odgovori u tom roku ili odgovori negativno, Banac je rekao da premijer ima pravo i odbiti njihova kandidata, ali treba to obrazložiti. Usprotivio se što premijer ignorira LS-ov zahtjev i, kako je rekao, odugovlači s odgovorom i ne omogućuje stranci da predloži drugog ako je nezadovoljan s prvim kandidatom.

"Očekujemo da će Račan odgovoriti u roku, a ako ne odgovori, postupit ćemo u skladu sa zaključcima Središnjeg odbora koji ovlašćuju Predsjedništvo da razmotri i moguć izlazak iz koalicije ako LS i dalje bude marginaliziran", rekao je Banac. Odbacio je tvrdnje da Susić nije hrvatski državljanin te potvrdio da sumnja, ali da to želi odbaciti, kako se s Kovačevićevim imenovanjem za veleposlanika odugovlači do novih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banac je rekao da je LS-ov cilj izići iz krize i tiranije dvaju tabora te ostvariti "treću Hrvatsku" koju je predstavio osnivač liberala Vlado Gotovac.

Upitan osjeća li se nelagodno nakon što je HNS optužio za korupciju i SDP za nesposobnost, Banac je rekao da svoje tvrdnje neprestano dokazuje te da je Orahovica primjer "korupcijskih interesa dijela stranaka koalicije". Objasnio je da je unatoč tomu što su koalicijske stranke mogle odlučiti da gradonačelnik toga grada postane LS-ov član, to postao predstavnik HDZ-a. Slično se dogodilo u Daruvaru, Koprivnici, Samoboru, dodao je Banac.

LS će na parlamentarne izbore izići samostalno, a po novom Statutu bit će prva stranka koja će predsjednika birati izravno, rekao je potpredsjednik Središnjeg odbora LS-a Dražen Sačer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara