Banac nakon izgreda prekinuo predavanje u Domu OS

PREDSTAVLJANJEM svojih knjiga te predavanjem pod nazivom ´Suvremena Hrvatska antipolitika´ predsjednik Liberalne stranke Ivo Banac danas je u Puli počeo posjet Istarskoj županiji, koji je obilježio izgred u Domu Oružanih snaga kad je djelatnik Doma optužio Banca da umjesto kulturnog skupa, zbog čega mu je Dom i iznajmio prostorije, održava politički skup.

Nakon takvih ocjena, Nenad Popović je prosvjedujući uime izdavača -tvrtke ´Durieux´ - prekinuo predstavljanje knjiga 10 minuta prije predviđenog kraja.

Na konferenciji za novinare u obližnjem kafiću događaj je ocijenjen nedopustivim. Kako je rečeno, ´mjesto kakva je državna institucija - Dom Oružanih snaga ne može inzistirati na strogim podjelama između kulturnog i političkog´. Banac je rekao da se u njegovu stvaralaštvu i radu prepleću kultura i politika i da se one ne mogu razdvajati. Prema njegovim riječima, izgred je krajnje neprimjeren, a o njemu će razgovarati s koalicijskim partnerom SDP-om, strankom kojoj pripada ministrica obrane.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgred otvara mnoga pitanja o slobodi javnog nastupa i govora, te o slobodi javne riječi, što je posebno aktualno nakon nedavnog postavljanja eksploziva pod automobil poznatoga hrvatskog izdavača, istaknuo je Banac.

Nenad Popović je rekao kako nitko iz državnih institucija neće izbacivati njegove autore, kao što ih neće niti psovati u Hrvatskome saboru, što doživljava Vesna Pusić. Istaknuo je kako će od ministrice obrane ´zatražiti najstrože konsekvence´ za tog djelatnika MORH-a.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o najnovijim optužbama glavne haške tužiteljice zbog nesuradnje Hrvatske s Međunarodnim sudom, Banac je istaknuo kako to nije ocjena samo Carle del Ponte, nego i primjedba diplomatskih predstavnika Europske unije. Po njegovoj ocjeni, poziv Gorana Granića Carli del Ponte da posjeti Hrvatsku jest ´preventivna aktivnost uoči novih haških optužnica´ koje bi, po njegovim riječima, trebale stići sredinom travnja, o čemu ´postoje vrlo jake naznake´.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara