Banac: O američkom zahtjevu neće morati raspravljati Hrvatski sabor

Banac: O američkom zahtjevu neće morati raspravljati Hrvatski sabor
PREDSJEDNIK Liberalne stranke (LS) Ivo Banac izjavio je danas da će biti dovoljna odluka hrvatske Vlade o dozvoli da američke vojne snage koriste hrvatski teritorij u mogućoj vojnoj intervenciji na Irak, odnosno da u ovom trenutku neće biti potrebna odluka Hrvatskog sabora.

´Ima nekih aspekata gdje je jedino Sabor kompetentan, a ima i drugih gdje se može odgovoriti rješenjem Vlade. LS misli da u ovom trenutku odluke Sabora nisu potrebne, rekao je Banac na današnjoj konferenciji za novinare, dodajući da neće dalje elaborirati o tom pitanju.

To je rekao odgovarajući na novinarski upit, jesu li koalicijski čelnici na jučerašnjem sastanku razgovarali da o mogućem prisustvu stranih vojnih trupa u Hrvatskoj raspravi Hrvatski sabor.

Potvrdio je da je koalicija jučer razgovarala o zahtjevu SAD-a da joj Hrvatska dopusti korištenje luka i zračnog prostora, ali da nije u mogućnosti iznositi natuknice o mogućim rješenjima zbog toga što koordinacija još nije došla do definitivnog rješenja. Čekaju se dodatne konzultacije i pretpostavljam da ću najkasnije do srijede, biti u mogućnosti dati detaljniji odgovor, izjavio je Banac, dodajući da se LS ne vidi potrebu za vojnom intervencijom u Iraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
LS ne vidi nikakvu potrebu za vojnom intervencijom u Iraku, posebno ako se ona odigrava bez pokrića Vijeća sigurnosti UN-a. Režim Sadama Huseina, kojega osuđujemo, već je pod kontrolom i bilo bi dobro da mu se nametnu dodatna traženja, posebno u području ljudskih prava, koja se sustavno krše, zaključio je Banac.

Upitan znači li to da će se i hrvatska Vlada usprotiviti vojnoj intervenciji, jer je jučer premijer Ivica Račan rekao da je petorka donijela jedinstveni stav, odgovorio je da ne bi davao dodatne informacije, osim da je postignuta jedinstvenost uvjetovana još nekim dodatnim informacijama.

Na tvrdnju novinara da je rasprava o Iraku ´dimna zavjesa´ za rješavanje ključnih hrvatskih problema, kao što su neimenovanje Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, Banac je rekao da ne bi minimalizirao važnost te međunarodne situacije.

Hrvatska SAD-u u strateškom smislu nije potrebna, ali SAD na nju vrši pritisak, a vodeće zemlje EU kontra pritisak. Time nas stavljaju u situaciju gdje moramo zaštiti integritet i zauzeti stav najprimjereniji nacionalnim interesima, zaključio je Banac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara