Banac se susreo s ekolozima na jedrenjaku u riječkoj luci

MINISTAR zaštite okoliša i prostornog uređenja Ivo Banac susreo se danas s predstavnicima nevladinih ekoloških udruga iz Hrvatske i Italije na jedrenjaku "Catholica" u riječkoj luci koje su izrazile oštro protivljenje projektu "Družba Adria".

Nakon susreta Banac je novinarima rekao da za njega projekt "Družba Adria" postoji samo teorijski jer da još nije "krenulo ni jedan korak u valorizaciji toga projekta a još nije potpisan ni ugovor o studiji utjecaja na okoliš".

Po riječima ministra Banca, o projektu "Družba Adria" moći će se izjasniti tek kad dobije rezultate svih studija, jer, dodao je, "taj projekt još lebdi nad jadranskom obalom a hoće li se spustiti još će se vidjeti".

Banac smatra da je zaštita Jadrana zajednički problem i talijanske i hrvatske strane pa je zato izrazio i zadovoljstvo suradnjom ekoloških udruga dviju zemalja.

Na novinarsko pitanje o opasnostima sadašnjega tankerskog prometa Jadranom do luke u Trstu Banac je odgovorio da je riječ o transportu nafte otvorenim morem što je pitanje utvrđivanja gospodarskog pojasa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je ministar Banac rekao da bi Vlada trebala preuzeti brigu o prostornome planiranju u jedinicama lokalne samouprave jer su one, kako je rekao, "krhke u odnosu prema moćnim privatnim investitorima koji devastiraju obalu betoniranjem" na tu ej izjavio oštro reagirao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je bio nazočan susretu.

Obersnel, koji je i predsjednik Udruge hrvatskih gradova ustvrdio je da je "lokalna vlast krhka onoliko koliko je država takvom želi napraviti, a centralizacijom će biti još krhkija".

Na jedrenjaku "Catholica", izgrađenom 1936. i dugačkom 23 metra koji plovi pod talijanskom zastavom i koristi se u ekološkim projektima zaštite more a jučer je doplovio u riječku luku, nalaze se članovi ekološke talijanske udruge "Legambiente". Oni su od početka srpnja uzduž talijanske obale te uz istarsku obalu uzimali uzorke mora mjereći kakvoću, a na poziv "Otvorenog kruga" - riječkoga ekološkog pokreta i "Zelene Istre" sudjeluju u akcijama protiv realizacije projekta "Družba Adria".

(Hina) dsil ip

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara